Ședință extraordinară DSU - ANM, în urma criticilor care au curs după tornadă

de Cuget Liber Joi, 02 Mai 2019 150
Reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și meteorologii discută azi posibilitatea ca populația să fie alertată prin sistemul Ro-Alert atunci când sunt fenomene meteorologice periculoase, de genul tornadei din Călărași.

"Mai bine alertăm o dată în plus, decât să alertăm o dată în minus", a spus Arafat care a explicat că sistemul nu interpretează datele meteorologice, ci transmite avertizări, doar în măsura în care este acționat în acest sens de dispecer.
Anterior acestui anunț Arafat a răspuns tăios celor care au criticat eficiența sistemului Ro-Alert.
"Unii au început să atace Ro-Alert de parcă sistemul este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. (...) Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU și IGSU nu interpretează datele meteo, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM", a spus Raed Arafat.
Asemenea fenomene sunt vizibile numai pe interval imediat. Asa cum este specificul averitzarilor nowcasting(...) Tornada nu avem cum o sa vedem pe ecran. O văd numai martorii locali. Noi anunțăm eventuale vijelii, viteze ale vantului. Asta este puterea știintei actuale'', a venit replica meteorologului Dinu Mărășoiu.

Raed Arafat a anunțat la Realitatea TV că, joi va avea loc o ședință extraordinară ANM, DSU, pentru a identifica variante de lucru mai eficiente pentru astfel de situații.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei