Semnal de alarmă tras de pompieri. "Orice improvizație este un pas către incendiu. Atenție la instalațiile electrice!"

de Florentina BOZÎNTAN Sâmbătă, 07 Octombrie 2023 3824
Incendiile cauzate de defecțiunile instalaţiilor electrice au o pondere ridicată în rândul incidentelor mistuitoare, soldate cu pierderi materiale importante și din păcate, în unele cazuri, cu pierderi de vieți omenești. De aceea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” le atrag atenția constănțenilor să nu recurgă la improvizații și la diverși meșteri neautorizați.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. „Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii. Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat. Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile pot reprezenta un pas către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent”, atrag atenția pompierii.
Dacă sesizați miros de plastic topit, deconectați aparatul de la sursa de curent
Totodată, salvatorii vă sfătuiesc să nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea. „Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului. Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate. Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent”, au mai punctat militarii.
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). „Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp un incendiu”, au atras atenția pompierii.
Drept pentru care, atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
„Înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul”
Un alt aspect important este să nu blocați copiii în casă, cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune. „Înlăturaţi orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor şi modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment”, se mai arată în comunicarea transmisă de ISU București.
De asemenea, dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur această achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor. Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei