Străzi noi sau cu denumiri schimbate, în Constanța. Nomenclatorul stradal, în consultare publică

de Florentina BOZÎNTAN Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022 3356
Municipiul Constanța se extinde și apar noi străzi, ba chiar în unele situații se impune atribuirea de noi denumiri arterelor deja existente. Drept pentru care, administrația publică locală a lansat în consultare publică proiectul noului Nomenclator stradal al municipiului Constanța, iar cei care au de făcut propuneri, sugestii sau observații le pot trimite până pe 21 noiembrie.
„Ca urmare a dezvoltării urbanistice a municipiului Constanța și modificările survenite în denumirea străzilor, cât și atribuirea de noi denumiri de străzi prin acte administrative, se impune aprobarea unui nou Nomenclator stradal la nivelul municipiului Constanța” – se precizează în referatul de aprobare întocmit de Direcția Patrimoniu și Cadastru din cadrul Primăriei Constanța. Cea mai recentă modificare a nomenclatorului este din 2020, când a fost emisă HCL 7/30.01.2020; dar între timp au survenit alte modificări, prin extinderea rețelei stradale și „aprobarea unor Planuri Urbanistice de Detaliu și Planuri Urbanistice Zonale cu reglementări specifice ce asigură desfășurarea unui trafic urban pe străzile nou înființate, ce impune actualizarea prin completare a nomenclatorului”, se mai stipulează în documentația realizată de primărie.
 
Proiectul de hotărâre poate fi consultat, începând cu data de 12.10.2022 pe site-ul instituției www.primaria-constanta.ro la secțiunea „De interes public - Transparență decizională”, până la data de 21 noiembrie 2022. Până la data respectivă, cei interesați pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare, privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Propunerile pot fi transmise în scris, prin poștă, la sediul Direcției Generală Urbanism şi Patrimoniu, Serviciul Topografie, Cadastru şi Cartografie Digitală, Bd.Tomis nr.51; prin email, la adresa : [email protected]. Materialele transmise vor purta mențiunea: „Recomandare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Nomenclatorului stradal al municipiul Constanța”.
Ce străzi vor fi adăugate în noua variantă a nomenclatorului
De la începutul anului până în prezent, de exemplu, au fost adoptate mai multe hotărâri de Consiliu Local prin care a fost schimbată denumirea unor străzi sau atribuite denumiri unor artere. Astfel, o străduță din stațiunea Mamaia a primit numele lui Scarlat Vârnav, prefect al județului Constanța în perioadele 1902 – 1904 și 1907 – 1909, perioade în care s-a ocupat de construirea a 42 de biserici, 117 școli, două spitale și zeci de sedii de primării din județ. Totodată, cât s-a aflat la conducerea Prefecturii Constanța, s-au inaugurat Palatul administrativ, Palatul Regal și Palatul de Justiție, a fost construit bulevardul „Elisabeta”, primul bulevard din Constanța și Cazinoul din Constanța.

O altă stradă, situată în zona Aurel Vlaicu, a primit numele lui Dumitru „Tache” Brumărescu – inventator, pilot și pioner al aviației mondiale. A fost premiat pentru un aeroplan original, cu decolare verticale; de asemenea, a realizat un salvator de pe submarine scufundate, inventiție brevetată în Franța, care era o cabină metalică, cu pereți înalți, care permitea salvarea echipajului. Alte două străzi, din zona Baba Novac, au primit denumirile „Agapia” și „Văratec”.
 
În nomenclator urmează să se consemneze și faptul că, printr-o hotărâre a Consiliului Local din 2021, denumirea străzii „Mareșal Ion Antonescu”, situată în zona Veterani, a fost schimbată în „Comandor Constantin Bibi Costăchescu”. Acesta a fost un comandant de submarin în Marina Regală Română, în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Este singurul comandant de submarin din România care a reușit torpilarea unei nave inamice. A comandat submarinul NMS Delfinul în prima, a treia și a cincea crucieră din cele nouă efectuate în timpul războiului.

Tot anul trecut, au fost atribuite unor artere denumirile Intrarea Rodnei, Intrarea Pădurea Craiunului și Intrarea Codru, iar în 2020 au fost denumite străzile Câmpul cu flori și Drumul serelor. 

Taguri

Comentează știrea

Istorie de Almas
5 noiembrie 2022
Mareșal Ion Antonescu

Exact ca la Istorie, e de-al nostru. Lasat cum era dat pe zar ! (e jucat deja, n-ai ce sa schimbi).

Istorie de Almas
5 noiembrie 2022
La Schimbare

Asa de statistica pe la noi [Maresal-pai Regal cu Decoratiune] - XXX - Schimbare ca e FaraAlmas- VineCuAlmas [Sigur cum Trebuie, cu Litere de Aur si Panglicuta Tricolora - alNostru, la maraiala mereu ca e de Almas cu Istoria Nationala]. Vedeti si acuma, contextul asta, nu stiu cum o sa fie, dar la ZAR sigur bine ! (cind fara esenta ! ca e Istorie)

Istorie de Almas
5 noiembrie 2022
Cadou de Testament Meritat pe Istorie

Istorie de Almas zice "nu-ţi va rămane nici cenuşa mea”. Pai cum e trendul si cu Armonie de ROMANIE ? [Progres Tehnic cu Data si Zar De Vint] -> imediat cum trebuie Groapa cu Crestinul si Toate Cele Meritate ! Exact asa o sa fie, e cu [alFaraDeSuflet] -> "Scris în cartea vieții este și de veacuri și de stele" !

Editura de Almas
6 noiembrie 2022
Cercetare De Timp

Vedeti si aici la Invingatori si cine tipareste. Pai cum a fost, doar ce se mai pastreaza din sursa directa si sigur la astia cu cercetarea niciodata tot. Ca de trend mai intuim e in regula !, dar la detaliu ca e cu de toate !?. Mai e si de tartacuta, cine cit pricepe ? cum explica ? ce preferinte de explicare aveam (contextul international, tricolor de relatii) ? Palaria de Lena tot aia e, dar fiecare mai zice si cum prefera ! [1] Lena e de oglinda, [2] Sti Ildico ca uite astea de oglinda cu ce se ocupa, tot la fantana mai bine. [Ref: Lena Forsén]

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei