Terapie gratuită pentru consumatori, în speranța că vor scăpa din ghearele dependenței de droguri

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 27 Ianuarie 2022 230
Zeci de constănțeni au ajuns, pe parcursul anului 2021, în atenția specialiștilor de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța, în încercarea de a scăpa din ghearele dependențelor. Cei mai mulți dintre cei care au urmat terapiile în cadrul centrului erau consumatori de canabis.
Pandemia de coronavirus a afectat activitatea tuturor instituțiilor, limitând accesul publicului sau mutând interacțiunea dintre angajații instituțiilor de stat și beneficiari în mediul online. În cazul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța – singura unitate în care consumatorii de droguri pot beneficia de consiliere gratuită pentru a scăpa de adicție! – anul 2021 a avut și o altă provocare, anume pierderea sediului în care și-au desfășurat activitatea în ultimii 15 ani. Specialiștii s-au mutat la demisolul Secției 1 Poliție Constanța, ceea ce a făcut ca unii consumatori de droguri să aibă o reținere în a le mai cere ajutorul.
Chiar și în aceste condiții, au fost zeci de persoane care s-au adresat centrului pentru sprijin, sfaturi și inclusiv consiliere terapeutică. Într-un final, 40 de beneficiari noi au fost înscriși în programele de reabilitare. „În anul 2021, s-au adresat centrului 123 de persoane, care au fost evaluate, iar dintre acestea, 40 beneficiari au prezentat criterii de includere în program. În cadrul CPECA Constanţa şi-au continuat asistenţa începută în anii anteriori un număr de 34 beneficiari, astfel că numărul total al persoanelor care au beneficiat de asistenţă în anul 2021 este de 74. În cursul anului 2021 au finalizat programul 58 de beneficiari, astfel că la data de 31.12.2021 se aflau în asistență un număr de 16 beneficiari”, a precizat comisarul șef Cristian Marius Oprișan, cu ocazia desfășurării bilanțului activității instituției.
Cât privește „otrava” preferată a constănțenilor, și în 2021 pe primul loc în topul preferințelor a rămas canabisul. Astfel, potrivit specialiștilor, din totalul beneficiarilor, 60 au mărturisit că s-au drogat cu canabis, patru au utilizat etnobotanice, alți patru au combinat MDMA și canabis, iar un consumator a recurs la cocaină. Se impune precizat că cinci beneficiari au cerut ajutorul psihologilor centrului pentru a renunța la alcool.
Recunoașterea faptului că au o problemă și au nevoie de ajutor este un prim pas dificil de realizat, după cum au subliniat specialiștii. Prin urmare, doar cinci din totalul beneficiarilor centrului de reabilitare au venit din proprie inițiativă. Cei mai mulți au fost „forțați” să recurgă la ajutor profesionist, în cadrul justiției „terapeutice”, în vigoare în țara noastră. Mai precis, în cadrul procesului penal procurorii sau judecătorii dispun ca măsură obligatorie urmarea unui program de recuperare. „Din totalul beneficiarilor, 57 de persoane au fost direcționate către centru de către DIICOT, zece persoane de către Serviciul de Probațiune Constanța, iar două persoane de serviciile sociale”, a mai arătat reprezentantul centrului.
O altă observație este faptul că majoritatea consumatorilor au fost bărbați – 72 de persoane.

Proiecte de prevenire a consumului, în școli și comunitate

O altă componentă importantă a activității CRPECA o reprezintă implementarea de proiecte, campanii și activități care au drept scop răspândirea mesajelor de prevenire a consumului de substanțe nocive. Prin urmare, în 2021 au fost derulate în școlile constănțene șapte proiecte naționale de prevenire, trei campanii naționale, dar și numeroase proiecte locale. De asemenea, au avut loc activități de prevenire în familie și în comunitate. „În anul 2021, pe componenta de formare/ informare/diseminare de informații, au fost susținute de către specialiștii CPECA Constanța două sesiuni de formare, având 31 de beneficiari, 8 sesiuni de informare, având 167 de beneficiari și un workshop cu 37 de beneficiari și patru activități complementare”, a adăugat comisarul șef Cristian Oprișan. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei