Un terorist dă România în judecată la CEDO

de Cuget Liber Joi, 09 Iunie 2016 301
Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri, membru Al Qaeda, aduce România în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului. El a reclamat că a fost torturat pe teritoriul țării noastre, în centre secrete de detenție ale CIA. Al Nashiri a depus în 2012 plângerea împotriva României, dar abia la sfârșitul acestei luni va avea loc o audiere publică. Teroristul susține că, în perioada iunie 2003-septembrie 2006, a fost ținut și torturat într-o închisoare secretă a CIA de la București. Ar fi ajuns în țara noastră după ce a fost capturat de armata americană, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani, în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole. Statul român a negat, de fiecare dată, existența unor închisori CIA pe teritoriul său.

Potrivit Digi24.ro, audierea publică în cazul Al Nashiri contra României va avea loc pe 29 iunie în fața judecătorilor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.
Teroristul, membru al temutei organizații Al Qaeda, a depus plângerea împotriva țării noastre încă din anul 2012. A reclamat la CEDO că în perioada iunie 2003-septembrie 2006 ar fost ținut și torturat într-o închisoare secretă CIA de la București.
El ar fi ajuns în țara noastră după ce a fost capturat de armata americană, fiind suspect principal pentru uciderea a 17 militari americani în atacul din 2000 asupra distrugătorului USS Cole.
Jurnalist Digi24: Cum știm că țara despre care se vorbește în raportul Senatului american este România?
Greg Miller, jurnalist Washington Post: Noi, la Washington Post, știam despre asta de zece ani. Sunt interviuri, de-a lungul anilor, cu numeroși oficiali și am avut reporteri care au si vizitat locul din România unde acești prizonieri au fost ținuți. În acest raport nu sunt detalii noi despre aceste închisori, iar identificarea României, ca loc unde CIA a avut închisori secrete nu este nouă.
Statul român a negat de fiecare dată existența unor astfel de închisori.
"Am făcut inspecții inclusiv la anumite aeroporturi, fie că e vorba de Băneasa, de aeroportul Kogălniceanu sau Timișoara, nu am văzut nicio locație care să fi putut fi folosită în acest sens", a spus Teodor Meleșcanu, fost director SIE.
"Nu s-au aprobat asemenea centre speciale despre care se discută în plan internațional în România. S-a aprobat în CSAT platforme de cooperare pentru securitatea noastră și a SUA", a declarat George Maior, fost șef SRI.
În România s-a organizat și o comisie parlamentară de anchetă care nu a găsit nicio dovadă despre existența unor închisori secrete. Senatul american a dechis și el o investigație care s-a încheiat cu un raport de peste 500 de pagini despre progamul secret al CIA care a implicat existența unor închisori în Europa. De subiect este interesat și Parlamentul European.
"Raportul a fost făcut public. S-au gasit noi dovezi că au existat închisori secrete pe teritoriul României. România a fost parte din programul secret al CIA", spune un reprezentant al comisiei LIBE.
Teroristul Rahim Muhammad Al Nashiri a depus o plângere și la Parchetul General. Dosarul penal se află în lucru de patru ani.
Al Nashiri a cerut și condamnarea Poloniei, pentru aceleași fapte. CEDO i-a dat dreptate și a obligat autoritățile de la Varșovia să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro.

Taguri

Comentează știrea

XYZ
9 iunie 2016
...

Asta trebuia condamnat la moarte. Cere drepturi dupa ce el a incalcat dreptul la viata al altora. Culmea tupeului.

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei