Deputatul Dănuț Culețu cere explicații cu privire la aromânii din Balcani

de Carmen MOCANU Sâmbătă, 18 Mai 2013 1107
Președintele Forței Civice Constanța, deputatul Dănuț Culețu, a adresat o interpelare ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, cu privire la aromânii din Balcani.
"În calitate de aromân, consider că argumentele lingvistice și istorice completate de cele științifice sunt elemente suficiente pentru recunoașterea apartenenței aromânilor la filonul românesc, fapt pentru care respectând și memoria înaintașilor mei, mă identific ca fiind român alături de mulți alți aromâni. Acesta este unul dintre motivele pentru care m-am declarat în mod constant unul dintre susținătorii legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, adoptată de Parlamentul României în data de 8 mai 2013", a spus Dănuț Culețu.
El a adăugat că, declarațiile făcute de o parte dintre aromâni pe parcursul dezbaterilor acestei legi nu reprezintă punctul de vedere majoritar al românilor de la sud de Dunăre.
"Aromânii nu sunt altceva decât români, iar pentru înțelegerea întregului fenomen vă rugăm respectuos să consultați poziția Societății Culturale Macedono-Română care prezintă ferm și explicit realitatea identității acestor oameni. Pornind de la adevăr și având în vedere noua lege adop-tată, suntem datori să ne aducem contribuția pentru păstrarea spe-cificului etnic, cultural și lingvistic de către aromânii din România și din Balcani. Dialectul aromân aparține evident patrimoniului european și este în interesul Europei ca acestea să fie protejate și să li se confere un statut aparte", a mai spus parla-mentarul constănțean Dănuț Culețu.
Mai mult, el i-a reamintit ministrului Cristian David faptul că a fost informat încă de la începutul preluării mandatului despre această inițiativă legislativă, care a generat lungi dezbateri, motiv pentru care l-a rugat să i se comunice anumite aspecte.
"Doresc să ni se comunice dacă, în momentul de față, există o strategie conturată, fundamentată și care prevede un buget pentru susținerea identității culturale și etnice a aromânilor din România și din Balcani, și dacă da, vă rugăm să ne-o puneți la dispoziție. Dacă nu există încă o strategie pentru această comunitate, aveți între obiectivele dumneavoastră elaborarea unui asemenea document în baza căruia s-ar putea susține proiecte și programe destinate acesteia?", l-a întrebat Dănuț Culețu pe Cristian David.
La final, deputatul Colegiului 9 din Constanța, Dănuț Culețu, a spus că așteaptă răspuns în scris la aceste întrebări.
Taguri

Comentează știrea

31 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 
atanasiu yorgos
18 mai 2013
un punct de vedere

sunt nascut in romania.am fost indobitociti de toti neavenitii ca suntem romani.om fi ,doar cu pasaportul.sincer sa fiu nu avem nicio treaba cu romanii .avem alta cultura alta educatie si alt spirit civic decat al romanilor.de ceva ani buni muncesc in grecia in epir in metsovo . stand intre aromanii greci aici atatia ani am realizat ca nu avem legaturi de suflet cu romania.mai degraba cu grecii albanezii si aromanii din macedonia.au fost interese mari ale guvernului de la bucuresti in secolul trcut cand s a facut schimbul de populatie cu bulagarii.se stia foarte bine ca aromanii sunt harnici si bogati.au venit in romania (deci am venit de afara aici )cu mii de oi cai capre sute de carute pline de bogatii si mult,fosarte mult aur. mihail kogalniceanu i a spus lui a i cuza,,or sa fie buni la ceva si machedonii astia ,,.a scapat guvernul de la bucuresti de bulgarii puturosi si i au adus pe machedonii cu aur mult.am o intrebare catre guvernele de la bucuresti.-daca tot spuneti ca suntem si noi machedonii romani de ce la la 1 decembrie nu apare si drapelul nostru (soarele lui alexandru macedon ) langa tricolor sau sa cate cineva in aromana langa basescu.eu de la parintii si bunicii mei nu am auzit de vlad dracul mircea sau stefan voivod.am auzit in schimb de pitu guli de gramoste de muntii pinduluyi de cei 162 de baieti din samarina care s au jertfit pentru apararea athenei,am mai auzit de abdul hamid pasa care a recunoscut republica aromana acum 110 ani.eu cu aceste adevaruri istorice am crescut nu cu altceva.................aaaaaa ca vor unii politicieni sa ne faca romani , este alta treaba .intrati in casele aromanilor si veti vedea ce impresie au despre istoria voastra. noi suntem urmasii lui alexandru cel mare macedon nu urmasii lui burebista

Caragiu
18 mai 2013
.

Foarte corect ce spune omul de la nr. 1. Asemenea lui, multi machedoni nu se regasesc in istoria romaniei. Noi ne stim bine istoria, stim de unde, cum si cand am venit aici. Pana si-n aspectul fizic se poate vedea o diferenta. Daca cu muntenii se mai pot gasi asocieri lingvistice, obiceiuri asemanatoare apoi cu romanii din moldova, maramures, banat, ardeal machedonii nu au niciun fel de legatura, arborele genealogic e complet diferit. Dar suntem toti aruncati in oala numita Romania si asta e. Spun fara nici o jena ca sunt roman cand calatoresc in strainatate, dar sa spui ca machedonii nu au tara si ca Romania le-a facut un favor e o mare greseala. Fata de alte minoritati, machedonii au adus un aport fantastic romaniei din f multe puncte de vedere. Daca te limitezi la a spune ca machedonii sunt niste ciobani atunci esti un ignorant in necunostinta. Machedonii nu se trag din daci si romani !

atanasiu yorgos
18 mai 2013
un punct de vedere

aromanii sunt urmasii lui alexandru cel mare si a legiunii macedonica(soldatii din sicilia).in dorinta lui de a cucerii bosforul iulius cezar a plantat legiunea macedonica ( cei mai buni lupatatori latini) dea lungul actualei sosele igumenitza - istanbul.aici s-a format in timp geneza poporului aroman.zona epirului tesaliei traciei de est si o parte din macedonia de sud poarta pecetea comportamentului sicilian.(in sicilia femeile vaduve nu se mai casatoreau niciodata si erau imbracate in negru pana la moarte)legea omerta in ( lege siciliana nescrisa foarte respectata )functioneaza si acum la aromani

vali
18 mai 2013
intrebare

Daca sunteti asa de pretiosi,de ce nu ati ramas in Grecia,ca tot va considerati urmasi ai lui Alexandru Macedon?Sau de ce nu ati emigrat in Italia,daca Cesar va considera indispensabili?Oricum,bateti campii la greu,ca minoritate etnica va asumati niste merite pe care doar voi vi le recunoasteti.Apropos de calitatile etniei,de ce nu mentionati si legaturile matrimoniale intre rude de sange,cu riscurile ce decurg din astfel de relatii, numai din dorinta avara de a pastra averea in familie?

xxl
18 mai 2013
pentru nr4

bai vali esti un mare LACHE.nu trebuie sa ti dam tie explicatie.oricum esti de second hand

Ali Pasa de Ianina
18 mai 2013
adresat machidonilor

Aveti dreptate mai"aromanilor". Dupa cate se vede NU MERITATI SA FITI ROMANI!!! Am fost buni atunci cand statul roman v-a impropietarit cu pamant pentru ca v-au gonit turcii, grecii albanezii de pe pamanturile lor. (aici nu amintesc decat "epidosul Moscopole"). Nu va place ca in Romania sunteti STRAMASII POPORULUI ROMANI!! In schimb va place ca in Grecia Turcia Bulgaria si Albania sunteti numiti TZIGANI ALBANEZI!!!! Asa ca va transmit eu in numele poporului roman: Ne-am saturat de extremismul vostru si de relatiile de "fagmilie"... pana peste cap!! Luati-va femeile, copii, batranii, banii(pe care ii iubiti atat de mult) si plecati dreacu' inapoi in Muntii Pindului, de unde v-au adus conducatorii nostrii ca sa va faca un bine! Va mai spun un lucru: "machidoni" nu aveti cun sa va numiti pentru ca nu va la sa macedonenii adevarati si grecii care ii considera pe macedoneni parte componenta a poporului grec. ( La voi nu se poate sa fiti parte componenta a poporului roman pentru ca nu vreti voi... Eeee in schimb o sa fiti, dupa ce plecati din Romania TZIGANI ALBANEZI.. adica ce ati fost pana in secolul XX. Asa ca Drum Bun! si mai lasati-ne in pace!

adresat unui ROMAN DE LA 6
18 mai 2013
urmasii lui ALEXANDRU MACHIDON

AUZI MAI NEA ROMANULE CARE TE CREZI ALI PASA , TIGAN ESTI TU SI ESTI NUMIT DE TOATA EUROPA ,,, NOI MACHIDONII FACEM PARTE DIN PUTINELE POPOARE PURE CARE MAI EXISTA PE PAMANTUL ASTA ........ AICI AU AJUNS DIN CAUZA UNUI NEMERNIC NUMIT CELEA UN TRADATOR DE NEAM CARE NE-A TARAT IN INFERNUL ROMANESC ......EL SA IMBOBATIT DIN ACEASTA SI CEI AI LUI AU FOST ARUNCATI IN INCHISORILE COMUNISTE NUMITI CA LEGIONARI ...... SCOPUL LOR ERA SA POPULEZE DOBROGEA PT CA ERA PUSTIE SI OCUPATA DE BULGARI SI NEMTI ....... IAR DIN GRECIA SA PLECAT DIN CAUZA LUPTELOR DUSE CU AUTORITATILE GRECESTI CARE TE OBLIGAU SA LE VORBESTI LIMBA greaca MAI BN MUREAU BATRANII NOSTRII DECAT SA SE FACA GRECI ASA SI NOI ACUM MAI BN MURIM MACHEDONI DECAT SA FIM NUMITI ROMANI....................CULETULE POATE PRIN VENELE TALE NU CURGE SANGE PUR DE MACHEDON DAR NU POTI TU VB IN NUMELE UNUI POPOR SA-I NUMITI VOI CUM VRETI.....VEDETI CA VA ORBESC BANII SI NUMAI AVETI ONOARE..........

dan
18 mai 2013
romanului milostiv de la 6 6

in primul rand nu e treaba majoritatii ce simte si ce doreste o etnie sa se considere. apoi, smecheria cu darnicia statului roman ascunde in spatele ei nevoia Romaniei, de la acea data, de a popula teritoriile dobandite, Durostor respectiv Caliacra. adica, a fost o chestie reciproc avantajoasa, cu balanta inclinand evident spre statul roman, Romania incorporand in randurile ei o populatie harnica si loiala. apoi trebuie amintit aportul remarcabil al acestei etnii la averea culturala a tarii, si aici amintesc :Mina Minovici, Andrei Saguna, Emanoil Gojdu, Eftimie Murgu, Dimitrie Bolintineanu, Lucian Blaga, Gala Galaction, Octavian Goga, Ion Ghica, IL Caragiale, Victor Eftimiu, Toma Caragiu, Neagu Djuvara, Ion Caramitru, Stere Gulea, Gheorhe Hagi etc. si toate aceste valori la o populatie de doar 100.000 de membri. cat despre care este mai mult sau mai putin tigan, comentariul tau vorbeste de la sine, si in niciun caz modul de comportament al aromanilor in afara tarii nu a dus la renumele romanilor in Europa. n-ai vezi, neam de neamul tau, aroman cersind, oricat de sarac ar fi. asta tine de demnitatea unei intregi etnii determinata de evolutia ei ancestrala si nicidecum de apartenenta la o majoritate sau alta.

PENTRU NR.7 SI 8
18 mai 2013
DESPRE AROMANI

In primul rand cred ca nu m-am facut bine inteles: nu eu v-am facut tzigani albanezi ci grecii, bulgarii, de care tot te plangi ca v-au haituit. Asta am auzit- o cu urechile mele in Grecia. Cat despre ospitalitatea romanesca daca nu va place ca v-am oferit pamantul unde sa va asezati si nu va place cum sunteti tratati, d ece nu va cumparati voi pamant sa va faceti tara voastra asa cu a facut Israelul. Iar cei de la nr.8 Mina M....Caragiale...Goga, Ghe. Hagi, etc, in primul rand s-au considerat aromani CA SI PARTE COMPONENTA A POPORULUI ROMAN!!! Din putina istorie pe care am studit-o, aromanii sunt acea veriga lipsa pe care n-o tot arunca maghiarii... " Prin Aromani are continuitate poporul romani intre simbioza daci-romani si poporul roman de astazi. Dar ei nu (au vrut) (vor), sa fie doar poporul Aroman. Asta doresc cei din Dobrogea dea ici, urmasii celor veniti aici in secolou XX. Sa vii tu astazi alde Canacheu si Samara si altzii si sa ne iei ceea ce ne aprtine de drept..Asta numai.. pentru a avea fonduri proprii de la guvern. este strigator la cer... Si daca vreti va arat si o harta a A(romanismului) intinsa din Dalmatia, nordul Greciei, M-tii Balcani, Banatul Timisoarei pe Tisa in sus. Asa ca repet: voi nu aveti cum sa fiti etnie.. ci sunteti PARTE COMPONENTA A POPORULUI ROMAN!

Armanlu nu cheari.
18 mai 2013
Armanlu nu cheari.

Grecii nu i-au avut niciodata la inima pe vlahi ( machedoni) sau cuto-vlahi cum le placea grecilor sa le zica, dar de aici pana la tigani e cale lunga. Le-a fost dat peste nas cand acesti cuto-vlahi nu au vrut sa faca parte din marele popor elen si asa a inceput aceasta ura sa-i zicem catre machidoni. Legat de faptul ca de ce nu ne cumparam pamant sa ne facem tara noastra (idee puerila dealtfel), crezi ca daca contextul mondial era ca acum 100 de ani nu se intampla asta? dar in conditiile actuale cand se doreste globalizare si stergerea radacinilor ... Stramosii mei cand au fost adusi aici, au fost coborati din tren direct in camp si lasati acolo, nu au strambat din nas ci au pus mana si au facut sate, biserici si si-au dat copii la scoala. Majoritatea au fost lasati in dobrogea dar o importanta parte au fost imprastiati in toate colturile tarii (au gandit bine conducatorii de atunci, asa cum erau ei) tocmai pt ca astazi sa nu se intample si in Romania ce s-a intamplat in Serbia cu Kosovo.

31 comentarii. Pagina 1 din 4. Click pe pagina dorită : 1 2 ...4 

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei