Mazăre scoate la vânzare Cazinoul din Constanța

de Carmen MOCANU Marţi, 17 Mai 2011 710
Cazinoul din Constanța, emblema orașului de la malul mării, unde cu ani în urmă se aduna toată lumea bună a României, va ajunge o ruină dacă nu se iau măsuri urgente. Pe 3 decembrie 2007, Primăria Constanța a concesionat clădirea către SC Queen Investments INC SRL, firmă care deține mai multe cazinouri în lume, printre care și două în București.
Contractul prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioadă de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea urmând să primească anual 140.000 de euro.
Reprezentanții firmei promiteau să redea clădirii strălucirea de altădată și să readucă la viață Cazinoul. Cu toate acestea, din cauza crizei mondiale, nu au reușit să facă nimic și l-au înapoiat Primăriei Constanța.
Mai exact, începând cu data de 13 ianuarie 2011, s-a constatat încetarea contractului de concesiune 133098/2007 încheiat între Municipiul Constanța și Consiliul Local Constanța în calitate de concedent și SC Queen Investments INC SRL în calitate de concesionar.
La data încheierii contractului de concesiune, SC Queen Investments INC SRL urma să achite conform obligațiilor contractuale redevența în valoare de 144.595 de euro, sumă la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 0,25% pentru fiecare zi de întârziere.

"Mai băgăm niște bănuți să nu se degradeze"
Printre alte proiecte de hotărâri ce au avut loc, ieri, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, consilierii au aprobat și preluarea Cazinoului Constanța în starea existentă, urmând să fie întreprinse măsurile de asigurare a pazei obiectivului și de întreținere a acestuia.
Supărat că nu găsește un concesionar pe măsură, primarul Radu Mazăre a anunțat, la sfârșitul ședinței de ieri, că vrea să vândă Cazinoul din Constanța.
"Sunt dispus să vând acest Cazino. Din păcate, varianta cu investitorii israelieni nu a funcționat. Au cheltuit cam două milioane de euro până acum cu proiecte, cu plata concesiunii, au cumpărat și un teren ca să facă și un hotel unde să cazeze eventualii jucători. Din cauza situației economice mondiale care i-a mai zdruncinat puțin, din cauza felului și mersului economiei românești și a turismului românesc au zis că decât să investească încă cinci milioane în Cazino și să piardă șapte mai bine închid și pleacă acasă cu ăștia două milioane de euro pierduți și au renunțat la contract", a explicat primarul.
El a spus că municipalitatea nu poate să țină acest obiectiv și că până în momentul în care Cazinoul va fi vândut, va fi întreținut ca să nu se degradeze.
"Să dea Dumnezeu să vină cineva să vrea să îl cumpere, să investeas-că în el și să-l facă funcțional. Municipalitatea nu poate să țină cazinouri. Îl vindem. Nu știu cu cât, o să spună evaluatorii, dar nu găsesc pe nimeni. Dacă găsiți pe cineva puteți spune public că Mazăre și consilierii vor să vândă Cazinoul din Constanța. Să dea Dumnezeu să-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupă de cazinouri. Până atunci îl menținem cu bănuți puțini cât să nu cadă, să nu se degradeze. Nu pot să mă apuc să fac cazinouri, nici salon de nunți. Până acum, din câți oameni cu bani cunosc, niciunul nu a fost interesat în a prelua acest simbol al Constanței", a mai spus Mazăre.

100 de ani de la construcția Cazinoului
Cazinoul Constanța este unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice din România. Clădirea a fost construită din bani publici în perioada 1903-1910, arhitectul lucrării fiind Daniel Renard, un român de origine elvețiană. Inaugurarea oficială a Cazinoului Constanța a avut loc în 1911. Cu alte cuvinte, anul acesta ar trebui să se sărbătorească 100 de ani de la construcția lui. Așadar, în "semn de prețuire", primarului îi este mult mai ușor să spună că nu are bani pentru a-l face funcțional și a-l da pe mâna unor persoane care pot face orice cu el, chiar și să îl demoleze.
Totuși, există o speranță că orașul nu va rămâne fără principalul simbol istoric despre care Mazăre, probabil, crede că se află la cheremul său. În anul 2004, Cazinoul a fost trecut în lista clădirilor monument la monumente grupa A, reactualizată de Ministerul Culturii în anul 2010.                    
 Potrivit legii 422/2001, el este proprietate privată și poate fi vândut prin drept de preempțiune numai cu avizul Ministerului Culturii, ceea ce, în mod normal, niște oameni care înțeleg însemnătatea istorică a unor obiective de o valoare inestimabilă nu s-ar preta să dea un astfel de aviz.         
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei