"Problema cu spațiul aerian este foarte serioasă și nu poate fi dusă în derizoriu"

de Carmen MOCANU Joi, 01 August 2013 79
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a făcut joi, la Brașov, noi precizări cu privire la declarațiile sale de miercuri de la Pitești referitoare la avioane care forțează spațiul aerian românesc fără aprobare de survol.


"Fac câteva precizări referitoare la declarația de miercuri de la Pitești, pentru că este o chestiune foarte serioasă care nu poate fi dusă în derizoriu. Ceea ce precizam miercuri la Pitești este foarte corect și este chiar o informație publică și cei care nu cunoașteți domeniul citiți Legea 256/2001 cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizație de survol al spațiului aerian al României. Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând România este stat membru NATO și al UE și granița României este graniță a NATO și UE și noi avem datoria ca stat NATO și UE să apărăm granițele NATO și UE, să supraveghem granițele, atât cele terestre, cât și cele aeriene și maritime. Trebuie să mai știți că spațiul de supraveghere aeriană nu este cel care corespunde cu spațiul graniței României. Spațiul de supraveghere aeriană este unul mai înaintat pentru că supravegherea nu se face în momentul în care o aeronavă intră în spațiul aerian care este corespunzător graniței. Trebuie să mai știți că este un sistem integrat de supraveghere al spațiului aerian la nivel UE și NATO", a spus ministrul Dușa, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, la nivelul UE organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrol, iar la nivelul NATO instituția care coordonează supravegherea spațiului aerian al Europei se află în Spania. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei