PSD a votat în unanimitate asumarea răspunderii pe pachetul fiscal: „Dacă PNL nu e de acord, suntem gata de alegeri”

de Madalina PETRESCU Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 377
Liderii PSD din teritoriu au votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare prin care trebuie reduse cheltuielile și eliminate unele facilități fiscale, precum și majorarea unor taxe. Votul a fost dat chiar dacă în coaliție nu a fost stabilită încă forma finală a pachetului de măsuri fiscale.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a spus liderilor partidului prezenți la ședința Consiliului Politic național că, dacă liberalii nu sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului, PSD este gata să meargă la alegeri.

Liderii PSD au discutat și despre o solicitare a liberalilor ca cele două partide să facă un pact de neagresiune înainte de algerile de anul viitor, astfel încât să nu se atace reciproc și să nu-și racoleze membrii de partid.

Ciolacu a spus încă de săptămâna trecută că vrea ca Guvernul să-și asume răspunderea pe aceste măsuri, care ar trece în acest fel de Parlament fără dezbateri.

„Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului pe pachetul legislativ care vizează reforma aparatului de stat, măsurile de echilibrare fiscală și cele pentru combaterea evaziunii. Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială”, a spus Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus la rândul său că decizia angajării răspunderii de către guvern în privința măsurilor fiscale a fost discutată, agreată şi stabilită în coaliţie. El a precizat că motivul asumării răspunderii este unul cât de poate de pragmatic: „suntem într-o situaţie de reală urgenţă pentru aplicarea măsurilor, ca să aibă efectul dorit în aceste ultime patru luni ale anului”.

Ce propuneri are Guvernul pentru reducerea deficitului

Pentru creșterea veniturilor, Guvernul are în vedere mai multe măsuri care se vor aplica de la 1 octombrie și 1 ianuarie. De la 1 octombrie:

eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT);
plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA);
creșterea salariului minim la 3.300 lei;
creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță;
taxe pe mașini și case scumpe;
creșterea impozitelor pentru micile afaceri;
TVA crescut: activități turistice și de agreement.

De la 1 ianuarie: impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic decât 1% din CA majorarea accizelor pentru tutun, alcool și energie; creșterea salariului minim la 3.750 lei.

Iar pe partea de reducere a cheltuielilor bugetare Guvernul are în vedere câteva măsuri: Pentru intervalul 1 octombrie - 1 ianuarie:

Reducerea numărului de secretari de stat cu 30%;
Eliminarea posturilor vacante care nu se regăsesc în sănătate, educație, justiție, apărare și finanțe;
Limitarea normei de hrană;
Acordarea voucherelor de vacanță pentru funcționarii care au salariul sub 8.000 lei net;
Limitarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 lei net;
Reducerea numărului total de funcții de conducere;
Reducerea cheltuielilor totale ale instituțiilor;
Reducerea numărului de consilieri personali.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei