Rectificarea bugetului CT BUS, motiv de replici dure în ședința Consiliului Local

de Simona ANGHEL Miercuri, 30 Noiembrie 2022 303
De doar o oră și jumătate au avut nevoie cei 26 de consilieri locali (din 27) prezenți online la ședința ordinară de marți, 29 noiembrie, a Consiliului Local al municipiului Constanța pentru a vota toate cele 59 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi, la care s-au adăugat alte două proiecte într-o ordine suplimentară.

Singurul proiect care a suscitat oarece „agitație” virtuală și schimb de replici a fost la punctul 7 – „Proiect de hotărâre nr. 652/2022 privind aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2022 al CT BUS SA; iniţiator: primar Vergil Chițac”.
Consilierul PSD Costin Răsăuțeanu a afirmat că raportul este întocmit superficial, fără a fi respectate prevederile OUG 26/2013 cu modificările ulterioare: „Se tratează îndoielnic, chiar nerespectându-se articolul 10 din OUG 26, unde se prevăd niște condiții atunci când vrei să faci o rectificare. Dincolo de aspectul de legalitate, există niște greșeli nefericite. Nu credeam vreodată să existe o abordare atât de superficială. Ar trebui abordate mai serios, când vii cu asemenea solicitări. Situația la CT BUS nu este foarte bună. Nu știu ce informații aveți dvs., ce date aveți, dar la balanța la 30 septembrie 2022, CT BUS avea o pierdere de 11 milioane, 593 de mii 376 lei. Asta în condițiile în care, atunci când ați preluat administrația locală, CT BUS era o companie care scăpase de datorii și era pe profit. Peste 30% din autobuzele nou achiziționate riscă să iasă din garanție”, adăugând că s-a ajuns la un consum de ulei îngrijorător. Același consilier PSD a sugerat un control pentru a se verifica dacă nu cumva s-a achiziționat alt ulei decât cel trecut în cartea tehnică a mașinii. Apoteotic, l-a atenționat pe primar că „eșecul CT BUS poate să fie cartea de vizită a administrației pe care o conduceți”.
În replică, primarul Vergil Chițac a afirmat că este foarte grav ceea ce afirmă consilierul Răsăuțeanu: „Aveți o serie întreagă de contradicții logice. Pe de o parte spuneți că la 30 septembrie CT BUS avea pierderi, deși nu înțeleg ce înțelegeți prin pierderi, că noi suntem cei care le dăm bani CT BUS, deci pierderile acelea erau numai contabile. În realitate, sunt niște bani pe care i-au primit ulterior pe servicii pe care ni le-au facturat. Pe de altă parte, vă plângeți că ținem 52 de autobuze în remiză. Păi dacă produc pierderi, ce vreți, să le scoatem pe traseu? Vă mai spun încă o dată: aceasta este o societate comercială care are un consiliu de administrație în care sunteți reprezentat, probabil. Care are o conducere ce nu depinde de Primărie. Care se subordonează Consiliului Local Constanța, din care faceți parte. Modul în care eu pot să intervin în cadrul acestei companii este foarte limitat. Dvs. trebuie să înțelegeți cum funcționează lucrurile înainte de a vă angaja în astfel de acuze”, a mai spus primarul Vergil Chițac.
Schimbul de replici a continuat pe tot parcursul ședinței, fiind solicitat și un răspuns al directorului CT BUS, Cătălin Dumitrache, referitor la tipul de ulei folosit pentru autobuze. „Niciun producător nu impune o marcă, impune o prescripție”, a răspuns directorul Dumitrache.
În cele din urmă a fost aprobat și acest punct 7, referitor la aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al CT BUS, primarul Vergil Chițac invitându-l pe consilierul Costin Răsăuțeanu la o discuție mai detaliată în biroul său.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei