S-a bătut palma! PSD și PNL au decis comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare

de Carmen MOCANU Joi, 22 Februarie 2024 2500
După lungi dezbateri dar și dispute, partidele conduse de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere: alegeri comasate și liste comune la europarlamentare. O înțelegere ce ar viza faptul că românii își doresc stabilitate și liniște și nicidecum că PSD și PNL și-au dat mâna pentru ca nu cumva Partidul AUR să ajungă să câștige prea multe mandate la alegerile ce urmează să aibă loc în România, în 2024.
Mai mult, decizia vine după ce, în urmă cu câteva luni, liberalii luaseră o decizie, la Sinaia, că vor candida separat față de social-democrați. Lucru care a bucurat simpatizanții liberali! Se pare că, totuși, electoratul de dreapta nu prea contează, astfel că, până la urmă, PNL a cotit-o ca la Ploiești și s-a răzgândit după ce conducerea partidului a văzut sondajele care clasează PNL umăr la umăr cu Partidul AUR.
Așadar, liderii celor două partide din coaliție, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat, miercuri seară, într-o conferință de presă comună, deciziile finale luate în cadrul celor două ședințe.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că partidele au dat dovadă de „un minim sacrificiu de orgoliu” pentru stabilitatea țării și interesul românilor.
Cinci liberali au votat „împotrivă”, doi s-au abținut, în timp ce 58 au votat „pentru”, iar liderii PSD au votat în unanimitate calendarul alegerilor din 2024, comasarea și listele comune.
Cei cinci membri PNL care au votat împotrivă sunt: Robert Sighiartău - vicepreședintele PNL, Ioan Turc - primarul din Bistrița - Năsăud, președintele PNL Bihor - Ilie Bolojan, fostul premier Florin Cîțu și Florin Birta - primarul din Oradea. De asemnea, președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, și președintele CJ Timiș, Alin Nica, s-au abținut.
Cei doi lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu și șeful PNL, Nicolae Ciucă, au anunțat și cum se vor desfășura alegerile din acest an, în condițiile în care cele două partide au ajuns la o înțelegere pentru comasare dar și pentru o alianță și liste comune la alegerile europarlamentare. 

Astfel, alegerile locale și cele europarlamentare urmează să aibă loc la data de 9 iunie. Alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, primul tur urmând să aibă loc pe 8 septembrie, iar pe 22 se va desfășura turul 2. În final, alegerile parlamentare ar urma să aibă loc la termenul obișnuit, pe data de 8 decembrie.
„Decizia coaliţiei este de a comasa cele două runde de alegeri. Această decizie a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale partidelor, ne-am reunit apoi în coaliţie şi suntem prezenţi pentru a prezenta această decizie finală, care, dincolo de comasare, prevede ca la nivelul alegerilor locale fiecare partid să candideze prin forţe proprii iar pentru alegerile europarlamentare să existe o listă comună", a declarat Nicolae Ciucă la Palatul Parlamentului.
„Putem face faţă valului extremist”
"Știm toți istoricul formării coaliției. România se află și în fața unei crize sociale. Nu am nici o reținere de a ne angaja în acest proiect politic. În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni. Trebuie să facem deosebirea între a fi oameni politici și oameni de stat. Am dovedit că putem lua decizii în momente decisive. Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor. Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare. E evident că doar cele două mari partide se pot uni și pot face față valului extremist", a declarat liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu.
În concluzie, PSD și PNL speră că, prin decizia luată, să vină cât mai mulți români la vot care să pună ştampila pe Alianța PSD-PNL. Cât despre ordinea candidaților pe buletinul de vot, Nicolae Ciucă a spus că nu s-a stabilit, deocamdată, nici ordinea și nici numele celor ce se vor afla pe listele de la europarlamentare.
„Nu am discutat nici nume, nici modul în care vor fi împărțite pozițiile, e clar că trebuie să se țină cont de ponderea fiecărui partid. La momentul în care vom fi finalizat analiza, mergem din nou în biroul național, prezentăm lista, va fi aprobată și o facem publică”, a spus Nicolae Ciucă.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a spus că el ar prefera ca lista să fie deschisă de o doamnă independentă din punct de vedere politic.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei