Țuțuianu: Continuă audierile pe cazul Ghiță-Coldea; vor fi chemați Băsescu și Ponta

de Cuget Liber Vineri, 03 Februarie 2017 90
Audierile pe cazul Ghiță-Coldea continuă, urmând să fie chemate mai multe persoane, între care Traian Băsescu și Victor Ponta, a declarat vineri președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Țuțuianu.

"Am discutat astăzi cu membrii comisiei despre prioritățile noastre de activitate pe durata întregii legislaturi. Prima este continuarea discuțiilor și audierilor pe teme de la ședința anterioară. Vorbim aici de cazul Ghiță, Coldea. Am spus la o întâlnire anterioară că intenționăm să chemăm la audieri mai multe persoane — domnul Traian Băsescu, fost președinte al României, senator, domnul deputat Victor Ponta, fost prim-ministru, alte persoane care ne pot da informații utile și care pot contribui prin ceea ce vor spune comisiei la crearea unui tablou mai complet al tuturor evenimentelor. Toți membrii comisiei au fost de acord că este necesară audierea acestor persoane. Intenționăm să chemăm la audieri și pe doamna general Istode (Elena — n.r.) și pe domnul general-locotenent Coldea", a precizat Adrian Țuțuianu, într-o conferință de presă.
El a adăugat că există în spațiul public o înregistrare a fostului președinte Traian Băsescu care face o referire inclusiv la activitatea SRI, respectiv la "eventuala prezență" a lui Florian Coldea la discuții în care s-au decis complete de judecată.
"Este normal să vedem în ce măsură lucrurile acestea sunt sau nu confirmate. Legat de domnul Victor Ponta — dânsul a făcut afirmația publică că dorește să fie audiat la Comisia SRI. Există în înregistrările făcute de domnul Ghiță afirmația conform căreia proiectul Comarnic-Brașov nu a fost derulat datorită presiunilor pe care SRI prin domnul Coldea le-a făcut asupra decidenților, amenințându-i cu pușcăria dacă dau drumul la acest proiect. Este normal să ne clarificăm în ce măsură există o asemenea situație", a detaliat senatorul PSD, potrivit Agerpres.ro.
În opinia acestuia, nu este deontologic să ai "o relație foarte apropiată cel care controlează cu cel care este controlat". "Mă refer aici la domnul Ghiță care era membru în comisia de control și, în același timp, se pare că destul de apropiat ... În orice caz, nu e normal să faci vacanțe împreună, că atunci înseamnă că nu mai avem niciun fel de certitudine că cei care controlează spun opiniei publice ceea ce a rezultat cu adevărat din control. În sensul ăsta, cred că formula utilizată 'deontologie' este prea blândă, n-am găsit alta, și mai cred că ofițerii de informații, ca și membrii Comisiei de control trebuie să aibă foarte multă reținere în ceea ce privește participarea la activități de tipul ăsta", a argumentat Adrian Țuțuianu.
Un subiect al audierilor se va referi la protocoale. "Din perspectiva SRI, mă interesează și pe mine și pe colegii mei în ce măsură protocoalele încheiate în anul 2009 sau cele existente astăzi au fost de natură să încalce atribuțiile SRI sau să atenteze la drepturi și libertăți cetățenești. Și lucrul acesta va face obiectul discuțiilor din comisie, inclusiv al audierilor lui Traian Băsescu — în 2009 era președinte și conducea CSAT", a arătat președintele Comisiei parlamentare de control al SRI.
O a doua prioritate a comisiei este monitorizarea "foarte atentă" a ceea ce a transmis presa despre SRI.
"Monitorizăm foarte atent ceea ce a spus presa despre SRI. Și am solicitat deja printr-o scrisoare, săptămâna trecută, să ne fie puse la dispoziție rapoartele Curții de Conturi. În presă au apărut informații privind nereguli constatate la SRI și este datoria noastră să le clarificăm. De asemenea, o să facem o solicitare, în zilele următoare, legată de achizițiile publice care au fost făcute de SRI. Vom solicita să ni se prezinte documentațiile acestor achiziții publice, de asemenea, dacă sunt rapoarte de control întocmite de instituțiile abilitate — de Curtea de Conturi și ANAF, fostul ANRMAP pe aceste subiecte", a afirmat președintele comisiei SRI.
O a treia prioritate, discutată vineri de parlamentari, este constituirea mai multor subcomisii, pentru a se aduce la zi Hotărârea Parlamentului nr 30/1993 privind organizarea și funcționarea acestei comisii. "Și să venim în fața Camerelor reunite cu un proiect de modificare și completare a acestei hotărâri, pentru că, din 1993 până astăzi, evident a trecut foarte mult timp, ne-am înțeles poate mai bine locul și rolul fiecare dintre noi și cred că este important. Este vorba de Hotărârea privind funcționarea Comisiei de control parlamentar asupra activității SRI. De asemenea, vom elabora și vom supune aprobării legale regulamentul de organizare și funcționare al comisiei, care, de asemenea, este foarte vechi, din anii '90", a explicat Adrian Țuțuianu.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei