Efectele benefice ale analgeziei inhalatorii cu gaz

de Petruta RIDICHE Sâmbătă, 06 Mai 2023 182
Amestecul 50% protoxid de azot și 50% oxigen formează un analgezic non-invaziv, administrat prin inhalare, gata pentru utilizarea imediată, sub formă de gaz îmbuteliat. Concentrația echilibrată de protoxid de azot sau oxigen duce la o bună oxigenare și reduce la minim riscul de sedare exagerată.
Este administrat prin intermediul unei măști faciale pentru inhalare sau al unei piese de gură pentru administrare pe cale orală. Pacientul controlează, astfel, cantitatea de gaz administrată cu ajutorul unei supape de administrare la cerere sau, după caz, cu ajutorul unei supape cu debit continuu.
Efectul de eliberare a stării de disconfort
Reducerea și eliminarea durerii și anxietății sunt extrem de importante, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale. Atunci când este inhalat, acest amestec de gaz are un efect analgezic și sedativ, fără pierderea cunoștinței. Mai mult decât atât, are și proprietăți de reducere a anxietății. Starea de confort se instalează aproape imediat.
Acțiune cu efecte imediate și încetarea rapidă a efectelor
Datorită acțiunii cu efecte imediate și încetării rapide a efectelor, acest amestec de gaz reprezintă o alternativă adecvată în cazul în care este necesară o ameliorare a durerii rapidă și controlată. A fost folosit cu succes în situații precum traumatisme acute, repoziționări de fracturi, manipulare a articulațiilor, proceduri de diagnosticare dureroase, puncții venoase, îngrijirea rănilor, drenajul abceselor și nașteri.
Protoxidul de azot are efecte analgezice clasice care depind de doză, ridicând pragul de suportabilitate a durerii și reducând nivelul durerii resimțite. Odată ce amestecul de protoxid de azot/oxigen este administrat, acesta începe să acționeze în câteva minute. Efectele cognitive și/sau psihometrice reziduale dispar rapid după întreruperea administrării și sunt neglijabile în interval de 5-10 minute de la expunere.
Efectele secundare, necumulative și neglijabile
Amestecul de protoxid de azot/oxigen este asociat doar unor efecte adverse minore asupra inimii, circulației și respirației. Chiar dacă pacientul suferă de o afecțiune cardiacă, boli arteriale coronariene sau dacă are probleme respiratorii, efectele protoxidului de azot asupra circulației sau respirației sunt, de obicei, reduse și lipsite de relevanță clinică.
În afară de efecte secundare minore, cum ar fi somnolența și greața, nu s-au înregistrat efecte adverse grave în studiile care au analizat utilizarea amestecurilor de protoxid de azot/oxigen, atât la adulți, cât și la copii. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei