Mare atenţie! Hematoamele intracerebrale sunt extrem de periculoase

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 30 Aprilie 2024 247
Hematoamele intracerebrale sunt nişte cheaguri de sânge, situate în creier şi apar, în general, din cauza unui tratament prost al hipertensiunii arteriale. Diagnosticul este extrem de grav, mai ales în condiţiile în care nu toate hematoamele pot fi operate şi nu toţi pacienţii supravieţuiesc.
Din păcate, de foarte multe ori, cheagurile inundă chiar şi un sfert din emisfera cerebrală, fiind fatale dacă sângele nu este scos. Aceste hematoame intracerebrale sunt foarte bine delimitate, ele fiind localizate cel mai frecvent în substanţa albă lobară, dar şi în nucleii cenuşii centrali, în cerebel şi punte, având de multe ori o evoluţie similară unui proces expansiv intracranian. Semnele care anunţă cheagurile de sânge din creier sunt foarte clare: pacienţii acuză stări de hemiplegie, tulburări de vorbire, dar deseori intră în comă. Caracteristice sunt şi greţurile şi vărsăturile, accesele de epilepsie sau chiar apariţia unui deficit motor. În această perioadă există o alterare a stării de conştienţă, cu semne de iritaţie meningeală, deficite motorii (hemipareze, hemiplegii), pareze ale nervilor cranieni, tulburări vegetative etc.
Trebuie menţionat că în procesul patologic sunt implicaţi şi alţi factori de risc: ereditatea (predispoziţie mai mare la arterioscleroză şi hipertensiune arterială), eforturile fizice mari, variaţiile meteorologice şi instabilitatea neuro-vegetativă. Diagnosticul de certitudine îl pune, însă, computer tomograful, iar în unele situaţii este nevoie şi de un examen de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) şi o angiografie cerebrală.
Numai hematoamele profunde (talamice) nu se operează, în această categorie intrând pacienţii care se recuperează la Neurologie, dar unii dintre ei, din cauza gravităţii bolii şi a ţesuturilor cerebrale nobile, decedează.
„Hematoamele talamice sunt cele mai periculoase, chiar dacă operăm sau nu pacientul. Uneori, şansele lor de supravieţuire sunt mai mari dacă nu sunt operaţi. Indicaţia de operaţie o au în mod special acei pacienţi care au hematom lobar”, ne-a declarat dr. Bogdan Davidescu.
Specialistul a precizat că la aceşti bolnavi, cheagul de sânge arată ca o explozie, aproape un sfert din emisfera cerebrală din partea dreaptă fiind invadată de sânge, care ulterior a împins toate structurile cerebrale spre partea opusă. Din păcate, nu toţi pacienţi au şanse de supravieţuire, iar aceste hematoame pot apărea şi la pacienţii tineri, deşi, în general, sunt afectate persoanele de vârsta a doua şi a treia.
În ceea ce priveşte durata medie de spitalizare, aceasta variază în funcţie de tratamentul operator sau medicamentos aplicat, dar şi de factorii individuali. Oricum, supravieţuitorii necesită îngrijiri de lungă durată. Ca recomandare medicală, pacienţii care se ştiu cu tensiune arterială trebuie monitorizaţi mai atent de medicii de familie, iar la primele semne de boală să se prezinte imediat la doctor. Astfel, medicul de familie care suspectează pacientul de hematom intracerebral trebuie să-l îndrume imediat spre spital.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei