S-au reluat operațiile pe cord la Spitalul Județean Constanța r Dr. Marius Militaru, șeful Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară, a operat deja trei pacienți

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 23 Iunie 2011 300
Secția de Chirurgie Cardio-Vasculară a Spitalului Județean Constanța a reluat săptămâna aceasta intervențiile pe cord. Medicul Marius Militaru, noul șef al secției, a efectuat deja trei intervenții în aceeași zi. Pacienții sufereau de diferite afecțiuni ale inimii. Unul a necesitat refacerea valvei aortice, celui de-al doilea i-a fost corectat un defect septal, iar celui de-al treilea i-a fost reconstruit un ventricul. Toate cele trei operații s-au realizat cu circulație extracorporală.
Acesta este însă numai înce-putul unei serii numeroase de intervenții pe cord ce se vor realiza în Spitalul Județean Constanța. "Ne-am propus ca în următoarea perioadă să avem un număr stabil de astfel de intervenții, de aproxi-mativ opt pe lună. Dacă vom avea finanțare mai mare vom face și mai multe operații. Ne dorim ca județul Constanța să devină un pol al intervențiilor pe cord din zona de sud-est a României", a precizat directorul coordonator al unității sanitare, Dan Căpățână.
Bani puțini de la Comisia Națională
Potrivit acestuia, bugetul pe anul în curs pentru intervenții pe cord a fost destul de redus. Operațiile sunt incluse în Programul Național al Ministerului Sănătății. "Din păcate, Programul a fost foarte sărac cu noi și mai darnic cu alte județe. Poate la anul vom primi mai mulți bani. Până atunci folosim fonduri din contractul cu Casa Jude-țeană de Asigurări de Sănătate și de la Consiliul Județean Con-stanța", a declarat Dan Căpățână.
Bugetul pentru intervențiile pe cord este stabilit anual de Comisia Națională de Chirurgie Cardio-Vasculară de la București. "Din componența comisiei fac parte diverși profesori și șefi de clinici, iar distribuirea banilor se face pe criterii istorice, cum ar fi câte intervenții s-au făcut în ultimul an, iar noi nu ne putem lăuda prea tare la acest capitol din cauza pro-blemelor organizatorice cu fostul șef de secție. Alte criterii noi nu știm. Dacă nu faci parte din comisia respectivă șanse să primești fonduri pentru toate operațiile pe care vrei să le faci sunt foarte mici. Noi vrem criterii obiective. Fiind un program național, avem și noi dreptul la un buget adecvat, măcar raportat la populația Constanței. Avem dotările necesare, avem o echipă bine pregătită, dar costurile sunt foarte mari", a mai adăugat directorul Dan Căpățână.
La Spitalul Județean Constanța nu s-au mai făcut intervenții pe cord de aproape un an de zile, din iulie 2010, când a fost demis șeful de atunci al Secției de Chirurgie Cardio-Vasculară, dr. Mircea Pătruț. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei