Atenție, părinți! Tot mai mulți copii ajung să fie victimele cyberbullying-ului!

de Andreea ANDRONACHE Vineri, 19 Aprilie 2024 3051
Cyberbullying-ul reprezintă un aspect serios al interacțiunii online și poate avea consecințe grave asupra victimelor. Acest fenomen a devenit tot mai vizibil odată cu creșterea utilizării internetului. Părinții trebuie să fie atenți la comportamentul copiilor lor și să observe dacă aceștia sunt victimele cyberbullying-ului.

Cyberbullying-ul implică folosirea tehnologiei pentru a intimida, hărțui sau agresa pe cineva. Acesta poate lua diverse forme, cum ar fi insultele, amenințările, difuzarea de zvonuri false, manipularea imaginilor sau videoclipurilor, ori chiar crearea unor conturi fake.
Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța vin în ajutorul părinților cu sfaturi despre cum putem identifica aceste cazuri de cyberbullying, dar și cu sprijinul pe care instituția îl poate acorda atât părinților, cât și copiilor.
Comunicarea este cheia
Între părinte și copil trebuie să existe o comunicare deschisă și empatică în legătură cu utilizarea internetului, iar copilul trebuie încurajat să vorbească despre experiențele sale online.
,,Impuneți reguli clare și limite în ceea ce privește folosirea internetului. Discutați cu copilul despre comportamentul pe care îl așteptați de la el online, precum timpul petrecut pe internet, accesul la anumite site-uri sau platforme. Învățați copilul să-și protejeze informațiile personale online, să evite să ofere date sensibile sau să intre în interacțiuni cu persoane necunoscute. Explicați-i importanta folosirii unor parole puternice și a protejării conturilor online. Folosiți programe de securitate și control parental pentru a limita accesul copilului la anumite conținuturi nedorite sau periculoase”, a declarat pentru redactorii ,,Cuget Liber” purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, Roxana Dinu.
Totodată, comportamentul responsabil și respectuos al părinților pe internet îi poate influența pe cei mici în direcția corectă.
,,Manifestați un comportament responsabil și respectuos pe internet, pentru a-l influența și pe el în direcția corectă. Discutați cu copilul despre consecințele potențiale ale acțiunilor sale pe internet, atât în ceea ce privește propria sa siguranță, cât și impactul asupra altor persoane sau comunități online”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Fiți conștienți de activitatea copilului pe internet și verificați periodic istoricul sau conversațiile sale online.
,,Observați semnele de avertizare ale unor comportamente sau interacțiuni periculoase și interveniți prompt, dacă este necesar. Învățați copilul să raporteze imediat incidentele sau experiențele neplăcute pe care le întâmpină online, cum ar fi hărțuirea, bullying-ul sau conținutul inadecvat. Asigurați-vă că știe că poate veni la dumneavoastră pentru sprijin și sfaturi.
Păstrați dispozitivele într-un spațiu comun al casei pentru a putea supraveghea mai ușor activitatea online a copilului. Asigurați-vă că înțelegerile și regulile stabilite sunt respectate în orice moment”, a spus purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Roxana Dinu.
Pentru a aborda această provocare, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța colaborează cu unitățile de învățământ și alte entități relevante pentru a crea un mediu sigur și de suport pentru copii, atât online, cât și offline. De asemenea, este crucială promovarea unei culturi care nu tolerează bullying-ul sub nicio formă.
,,Vă asigurăm de sprijinul instituției noastre și de faptul că orice demers are în vedere respectarea interesului superior al copilului. Astfel, recomandăm părinților să apeleze cu încredere la serviciile specializate oferite de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (evaluare și consiliere psihologică pentru copil, consiliere psihologică, socială și juridică pentru părinți, educație parentală etc.)”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei