Mezelurile sunt
ansamblul de specialități alimentare obținute în urma prelucrării cărnii. Se
bazează în principal pe carnea de porc, dar se pot găsi și mezeluri din vânat
(mistreț, iepure pentru pateuri și cârnați) sau din păsări de curte (curcani,
găini, rațe). Există trei tipuri principale de produse: mezeluri (fără
fierbere, șuncă, cârnați, chorizo, cârnați sticks), produse fierte (jamboane
fierte, pateuri) și restul produselor, cum ar fi cârnații fierți, polonezi.
Ar trebui să
nu mai mâncăm mezeluri?
Ar trebui să nu mai
mâncăm mezeluri? Nu! Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC)
recunoaște că "nu este încă clar cum crește riscul de cancer din cauza
cărnii roșii și a celei procesate", deși suspectează că în timpul
procesării cărnii se formează compuși chimici.
Pe de altă parte,
din punct de vedere nutrițional, nu tot ce se găsește pe raionul de delicatese
poate fi aruncat. Pentru a reaminti, din această mare familie fac parte șunca,
cârnații, cârnați sticks, crenvurști, polonezi etc.
Nu este o surpriză
faptul că carnea, în special carnea roșie și mezelurile, sunt surse de
proteine. Proteinele sunt alcătuite din aminoacizi și ne dau energie.
Proteinele de origine animală, care se găsesc în carne, pește, ouă și produse
lactate, sunt cele mai bine absorbite de organism și sunt cele mai echilibrate
din punct de vedere al aminoacizilor.
La ce să te uiți
pe etichetă?
Știm că ordinea
ingredientelor indică cantitatea de ingredient din produs, deci dacă cumpărăm
șuncă de porc, primul lucru care ar trebui să apară este șuncă de porc.
Cât de mult din
acest ingredient are?
Exemplu: șuncă de
porc (85%). Da, ar trebui să fie 100%, dar, din păcate, nu vom găsi acest
procent, deoarece are întotdeauna "aditivi". IMPORTANT: Dacă
procentul este mai mic de 65-70%, veți mânca ceva care se numește șuncă, dar nu
este (va conține amidon de cartofi și zaharuri în mare măsură). Nu vă faceți
griji, exită și cârnați sticks
sau
polonezi cu până la 99% carne. Trebuie doar să îi găsiți.
Câte
ingrediente însoțesc ingredientul principal?
Fiți suspicioși
la etichetele cu mai mult de 4 sau 5 ingrediente - prea mulți aditivi pentru o
carne procesată "bună". De ce șunca gătită trebuie să aibă zahăr?
Încercați să o găsiți pe cea fără zahăr adăugat.
Pe de altă parte,
în tejghelele asistate, cel mai des întâlnim că nu vom vedea niciodată vreo
etichetă. Vom vedea prețul și vom vedea marca, dar nu vom vedea niciun
ingredient sau informație nutrițională. Depinde de noi să ne informăm cu
privire la tipul de alimente pe care le cumpărăm, iar acest lucru poate fi o
sabie cu două tăișuri.
Simplul fapt de a
merge la o măcelărie tradițională sau chiar la o măcelărie de supermarket nu
înseamnă că ceea ce vom cumpăra este mai sănătos sau mai sănătos decât ceea ce
am cumpăra de pe un raft unde aceste mezeluri sunt deja ambalate. De fapt, în
anumite momente, un produs ambalat, cum ar fi cârnați sticks sau polonezi,
poate avea avantajul de a asigura o longevitate mai mare a produsului, deoarece
este ambalată într-o atmosferă protectoare.
Descopera
salamul Sinaia
Acest lucru nu se
întâmplă de obicei în cazul mezelurilor, cu excepția cazului în care acestea
sunt ambalate în vid. În orice caz, un mezel care a fost deja ambalat va pieri
relativ repede odată deschis, cu atât mai mult cu cât este mai proaspăt sau mai
gătit, spre deosebire de mezeluri.
Cea mai
sănătoasă carne pentru mezeluri
Umilul piept de
pui este una dintre cele mai populare bucăți de carne. Are puține calorii,
puține grăsimi și un conținut ridicat de proteine. Este, de asemenea, o bucată
de carne incredibil de versatilă. Pe lângă carnea de pui, carnea de curcan este
și ea o alternativă excelentă. Are un conținut scăzut de colesterol, multe
proteine, puține calorii și grăsimi. Desigur, nici celelalte variante nu sunt
neapărat nesănătoase, așa că puteți cumpăra mezeluri,
precum
cârnați sticks sau polonezi, din orice tip de carne.