Care sunt perioadele necontributive asimilate stagiului de cotizare, la pensie

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 26 Mai 2024 897
Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă.
Totodată, se ia în calcul și serviciul militar, dar și dacă persoana respectivă a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii.
De asemenea, constituie perioade asimilate și dacă persoana respectivă a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale.
În plus, la pensie se calculează, începând cu data de 1 ianuarie 2006, și concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei