Cât poate sta un angajat în preaviz

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 07 Iunie 2017 478
Salariații care intenționează să-și dea demisia trebuie să știe că termenul de preaviz este cel convenit de ambele părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă. 

Ca urmare, au precizat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), acesta nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru cei cu funcții de conducere.

Așadar, contractul individual de muncă va înceta la data la care preavizul expiră sau la data la care angajatorul renunță total sau parțial la acest termen al finalizării preavizului. 

Trebuie precizat că angajatorul poate renunța la termenul de preaviz atunci când salariatul demisionează. Așa că, dacă salariatul își prezintă demisia, angajatorul poate renunța la perioada de preaviz, dar în niciun caz, nu va fi obligat să mențină raporturile de muncă după ce salariatul își prezintă demisia. 

Lucrurile sunt însă diferite la concedierea salariatului, în aceste situații preavizul la concediere reprezentând o protecție pentru salariat, iar Codul Muncii arată foarte clar că acesta nu poate renunța la drepturile conferite prin lege. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei