Ciocolata va ajunge produs de lux. Vezi de ce

de Cuget Liber Marţi, 11 Octombrie 2011 540
Creșterea temperaturilor în țările africane producătoare de cacao ar putea conduce la o creștere masivă a prețurilor la ciocolată.

Încălzirea ce se va manifesta până în anul 2050 riscă să compromită cultura de cacao din Africa Occidentală, ceea ce va crește prețul materiei prime pentru ciocolată, potrivit unui raport al Centrului Internațional pentru Agricultură Tropicală, făcut pentru fundația lui Bill și Melinda Gates și citat de presa franceză.
Ghana și Coasta de Fildeș sunt cei mai mari producători de cacao din lume, asigurând aproape jumătate din producția mondială. În 2050, temperatura din cele două țări va crește cu circa 2,3 grade iar ploile se vor împuțina, ceea ce va compromite durata de viață a arborilor de cacao. Suprafețele cultivate se vor restrânge drastic începând cu 2030.
Se vor modifica și condițiile optime pentru cultura arborelui de cacao. Astfel, dacă acum, altitudinea optimă a acestei culturi este cuprinsă între 100 și 250 de metri, până în 2050, ea va ajunge la 450-500 de metri. Ceea ce este o problemă pentru că terenul de acolo este destul de plat și, oricum, zonele mai înalte sunt deja ocupate cu altceva. Nu este exclus ca cei care se ocupă de cultura arborelui de cacao să defrișeze zone întinse pentru a-i face loc acestuia, accelerând astfel încălzirea globală.
Cacaua asigură 7,5% din PIB al Coastei de Fildeș și 3,4% din cel al Ghanei.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei