Comunitatea musulmană celebrează Kurban Bayramul. Ce spune tradiția

de Carmen MOCANU Luni, 12 Septembrie 2016 2389
Credincioșii musulmani din România celebrează, astăzi, Kurban Bayramul (Sărbătoarea Sacrificiului), unul dintre cele mai importante evenimente religioase cu semnificație comemorativă din religia islamică, ce are loc la finalul pelerinajului, organizat la locurile sfinte de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite). 

Respectând tradiția, Muftiul Iusuf Muurat va oficia Marea Rugăciune Comună (Bayram Namazi), astăzi, de la ora 7.23, la Geamia Hunkar, din Constanța. Ulterior, va participa la o serie de sacrificii ritualice și va oferi 2.000 de pachete ce vor conține carne de kurban pentru familiile nevoiașe din județele Constanța, Tulcea și Călărași, oferite de Muftiatul Cultului Musulman din România, împreună cu reprezentanții Fundației Hassene Germania - din Köln și Direcția Ministerului Cultului Islamic din Repu-blica Turcia prin intermediul Biroului Atașatului pentru Servicii Religioase al Republicii Turcia din Constanța. 

Sărbătoarea Sacrificiului comemo-rează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creștini), cel care, pus să aleagă între dragostea față de unicul său fiu și adorația lui Allah, optează pentru confirmarea devoțiunii față de divinitate. Potrivit Coranului, pentru a-și exprima credința necondiționată și supunerea față de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-și sacrifice fiul, pe Ismail, dar Creatorul, văzându-i determinarea și neclintita credință, îl trimite pe Arhan-ghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel, lama cuțitului taie gâtul animalului și nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirmă anual credința în Allah. 

"Pelerinajul, ce se desfășoară după un ritual strict, reiterează pelerinajul inițiatic al Profetului Muhammed (Pbuh), în primul mileniu creștin, la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, Dealul Muzdalifa și Medina, la care participă anual circa trei milioane de pelerini, dar și puterea sacrificiului pentru credința în Creator, probată de Profetul Ibrahim"’, a precizat muftiul. 

Tradiția sacrificării unui animal (berbec, oaie, miel, cămilă, bivol sau capră) de către fiecare musulman adult și înstărit a apărut în anul al II-lea al islamului, având semnificația unui gest de bună-voință și adorare a lui Allah, prinos de mulțumire și recunoștință pentru împlinirea unor năzuințe, credinciosul musulman oferind în dar nevoiașilor 2/3 din animalul jerfit și oprind pentru cina din familie doar 1/3 din Kurban. 

Taguri

Comentează știrea

Ali Ibraim
11 septembrie 2016
Maimuțoiul în sutană musulmană !....

Mă adresez Domnului Muftiu Iusuf Muurat dacă știe ce comunități musulmane adăpostește cupola României? Înțeleg că tătarii nu au avut țară și nici drapel.., însă comunitatea turcă are și patrie și drapel, ceea ce lipsește de pe biroul acestui "maimuțoi" îmbrăcat în sutană musulmană !... Măcar la acest Bayram nu s-a adresat comunității în tătară.., cred că a ținut cont de criticile mele(?)... Pe această cale îmi cer scuze comunității tătare printre care am rude, noră, ginere și prieteni de nădejde.., dar care își văd de lungul nasului și nu caută să minimalizeze comunitate turcă din România.

pt ali ibram
12 septembrie 2016
n ai inteles nimic

vad ca esti mai incult decat prevede legea ..mai pune mana pe carte ..dupa ce ca ai suflat mucii in fasole iti mai ceri si scuze comunitatii tatare...marsh in mortii ma tii de gageal inputit ce esti

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei