Constanța, în Top 10 cele mai performante orașe din țară

de Madalina PETRESCU Vineri, 28 Iunie 2024 1426
Constanța este în Top 10 cele mai performante orașe din țară. Municipiul Constanța ocupă locul 10 în clasamentul general City Index 2024, un barometru care analizează evoluția celor 41 de municipii reședință de județ.

Institutul pentru Orașe Vizionare a lansat City Index 2024, un nou standard de evaluare a performanței urbane în România. Acest barometru cuprinzător analizează evoluția urbană a celor 41 de municipii reședință de județ, sub trei aspecte principale: Calitatea locului, Prosperitate și Vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializați. City Index este construit ca un instrument de lucru pentru administrațiile publice și sectorul privat, oferind rapoarte detaliate, care pot sprijini luarea unor decizii informate și strategice în planificarea urbană.


Constanța, locul 4 Vibrație

Cu o populație de 263.688 (conform RPL 2021), Constanța ocupă poziția a 16 la calitate și 22 la prosperitate. Mai bine stă la capitolul Vibrație ocupând locul 4.

Cluj-Napoca, București și Sibiu conduc topul performanței urbane în România, conform City Index. Brașov și Timișoara completează primele cinci locuri, urmate de Iași, Oradea, Târgu Mureș, Alba Iulia și Constanța, conform datelor prezentate în infografic, care include toate cele 41 de municipii reședință de județ.

Analiza City Index dezvăluie o concentrare semnificativă a orașelor performante în arcul carpatic. Din primele zece locuri, șapte sunt situate în interiorul acestei regiuni geografice, în timp ce orașele mai puțin performante sunt exclusiv în afara arcului carpatic. În plus, singurul oraș din Moldova inclus în Top 10 este Iași, subliniind variațiile regionale semnificative în ceea ce privește performanța urbană în România.

City Index analizează și consolidează date din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reședință de județ. Pentru a asigura o comparație echitabilă între orașe de dimensiuni diferite, scorurile fiecărui indicator au fost standardizate în funcție de mărimea orașului și a populației, conform Recensământului Populației și Locuințelor 2021. Metodologia utilizată combină date statistice oficiale din diverse surse, cum sunt Institutul Național de Statistică și ministere, cu evaluări calitative ale rezidenților și turiștilor obținute de pe platforme precum TripAdvisor și Google Places.

”Împreună cu experți din diferite domenii conexe dezvoltării urbane, am realizat acest Index al orașelor, ca o radiografie a realității prezente a orașului și un instrument de lucru, care să-i ajute pe cei care contribuie la dezvoltarea orașelor, fie din administrații publice sau din sectorul privat, să ia decizii strategice bazate pe date obiective. În zona de business se vorbește des despre faptul că poți îmbunătăți doar ceea ce măsori. La IOV, credem că și în administrația publică este o nevoie vitală de date pentru a crește orașele eficient și potrivit cu nevoile locuitorilor. Inevitabil, facem și clasamente, dar ne dorim ca acestea să stimuleze și să ajute orașele să devină mai bune, oferindu-le repere și informații valoroase”, a declarat Felix Tătaru, președintele Institutului pentru Orașe Vizionare.

Clasament orașe – Calitatea locului

Calitatea locului este una dintre cele trei componente majore ale City Index și reflectă atractivitatea orașului, modul în care infrastructura, atracțiile, mediul natural și serviciile esențiale (sănătate, învățământ) contribuie la un standard de viață ridicat.
În raport cu această componentă, topul performerilor se păstrează, municipiul Cluj-Napoca ocupând locul 1, urmat de București, Sibiu, Brașov și Iași. Constanța situându-se pe locul 16.

Clasament orașe - Vibrația

Vibrația ilustrează dinamismul cultural, social și demografic al orașului, evidențiind capacitatea acestuia de a crea o atmosferă atractivă și plină de energie. Aceasta componentă include diversitatea culturală și sportivă, opțiunile variate de divertisment și interacțiunile sociale, care, împreună, contribuie la o experiență urbană unică.
Topul orașelor pe componenta Vibrație este condus de Sibiu, urmat de Cluj-Napoca, iar București ocupă abia locul al treilea. Constanța și Brașov completează Top 5.

Sibiul este un adevarat performer pe această componentă, ocupând locul 1 la Oportunități de cazare, Muzee și instituții de artă și multi alți indicatori.

De altfel, pe componenta Vibrație, peisajul municipiilor care excelează la diverși indicatori este mult mai variat, incluzând pe primele locuri chiar și municipii mai mici. Conform datelor analizate, Brașovul ocupă locul 1 în materie de experiențe culinare și recreaționale, dar Miercurea-Ciuc este pe primul loc în domeniul Implicării civice, Târgu Mureș se situează pe primul loc la Diversitatea populației și pe locul 2 la Reputația cluburilor sportive locale. Iașiul are cel mai mare grad de ocupare turistică dintre toate municipiile reședință de județ.

Municipiul Constanța mai are puncte forte în cee ace privește proximitatea stațiunilor turistice ocupând locul 1, locul 6 la nivelul de educație, pe 10 se află indicele de inovare precum și finanțele locale al orașului. Locul 1 mai este ocupat de durata medie de ședere, iar experiențele recreaționale se situează pe locul 3.

Tot studiul poate fi văzut aici.


Taguri

Comentează știrea

fani
ieri, ora 20:08

Bine ca pastreaza locul I la furturile din banul public.....

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei