Constănțenii cheltuie cei mai mulți bani pe obiecte de uz casnic și medicamente

de Petruta RIDICHE Duminică, 20 August 2023 2391
Evaluarea celor mai semnificative și mai accesibile prețuri la care contribuim financiar ne poate ajuta să înțelegem situația și să avem o perspectivă a priorităților. În acest context, pentru a analiza cheltuielile pentru achiziționarea de bunuri non-alimentare aferente anului trecut, Institutul Național de Statistică ne prezintă situația, pe regiuni.
Cât de mult cheltuie românii banii în funcție de regiune

La Constanța, situația arată că, pe familie, cele mai mari cheltuieli sunt făcute pe lemne şi cărbuni, medicamente de uz uman, îmbrăcăminte, încălţăminte și confecţii. De asemenea, cele mai mici sume alocate sunt pentru unelte de grădinărit şi plante, aparate de aer condiţionat, bijuterii, jocuri şi jucării, animale şi păsări de casă - inclusiv hrană şi medicamente.
În București, cele mai mari cheltuieli pe familie în lei sunt pentru îmbrăcăminte, medicamente, confecţii, benzină și articole de îngrijire personală. În același timp, însă, cei din capitală cheltuie cel mai puțin pentru lemne şi cărbuni, gaz lichefiat (aragaz), covoare, unelte pentru casă şi grădină, sticlărie.
În Cluj, o altă regiune importantă din țara noastră, statistica este oarecum similară, însă există o diferență mare privind suma alocată pentru achiziționarea lemnelor și cărbunilor. Cele mai mari cheltuieli pe familie se fac pentru îmbrăcăminte, lemne şi cărbuni, încălţăminte, medicamente și benzină. Pe de altă parte, cele mai mici sume alocate se îndreaptă spre animale şi păsări de casă - inclusiv hrană şi medicamente, bijuterii, unelte de grădinărit şi plante, frigidere şi congelatoare și aparate de aer condiționat.
În Iași, obiceiul de consum este, de asemenea, similar. Cele mai mari cheltuieli pe familie sunt efectuate pentru lemne şi cărbuni, îmbrăcăminte, medicamente de uz uman, confecţii și încălţăminte. Iar la polul opus, cele mai mici sume alocate sunt pentru grădinărit şi plante, aparate de aer condiţionat, bijuterii, televizoare, animale şi păsări de casă - inclusiv hrană şi medicamente.
Nu în ultimul rând, în vestul țării, în județul Timiș, lucrurile arată astfel: cele mai mari cheltuieli pe familie sunt efectuate pentru îmbrăcăminte, medicamente de uz uman, benzină, încălţăminte și articole de parfumerie. Iar cele mai mici sume alocate se îndreaptă spre articole de grădinărit, covoare, bijuterii, mobilă și jocuri și jucării.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei