Constănţenii, terorizaţi, din nou, de maidanezi! Primăria deschide un centru de adopție în centrul orașului

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 04 Mai 2023 1788
Constănţenii sunt terorizaţi, din nou, de haitele de câini, care sunt prezente în toate cartierele oraşului. Peste tot există patrupede agresive, mai mari sau mai mici, care latră, muşcă şi care au băgat spaima în oameni. Am văzut câini în zona Gării, la ICIL, la Casa de Cultură, în centru, în Kilometrul 4-5, pe strada Baba Novac, la Far, în Tomis III şi lista poate continua fără probleme.


Pur şi simplu, oamenii sunt disperaţi. „La noi în cartier, îşi face veacul o haită de câini mari, urâţi, care mârâie tot timpul la trecători. Ne este frică să mai mergem în zona cu pricina şi îi ocolim mereu. Nu mai spun că este foarte periculos pentru copiii care se joacă în părculeţul dintre blocuri să mişune pe acolo câinii, nestingheriţi, fix când vor ei. Nu este normal aşa ceva”, ne-a declarat Adelina B., mama unui băieţel de 5 ani. „Primăvara este cumplit. Apar câinii ca ciupercile, din toate direcţiile. Mai mult decât atât, unii dintre ei sunt hrăniţi de persoane care locuiesc în apropiere. Efectiv, este plin de câini maidanezi. Suntem disperați şi nu știm cui să ne mai adresăm. În fiecare zi se întâmplă la fel, ți-e și frică să mai dai drumul copiilor afară la joacă sau să treci prin zonă, spre casă. Nici măcar cu bicicleta nu se poate ieși, că se țin toți câinii după persoana respectivă. În plus, ne mai varsă şi tomberoanele de gunoi”, ne-a mărturisit Camelia D. din Poarta 6. Desigur, dacă măcar o parte din aceşti câini ar fi adoptaţi sau campaniile de sterilizare ar fi şi mai multe, probabil că situaţia nu ar mai fi atât de gravă.

Spunem asta în condiţiile în care, la momentul actual, la Adăpostul public de animale abandonate Constanța, de pe strada Câmpul cu Flori nr. 11, sunt peste 350 de căței disponibili pentru adopție. Practic, depăşesc capacitatea de cazare a centrului. Alţii nu prea mai încap… Pentru cei interesaţi, ei sunt vaccinați, deparazitați, sterilizați, identificați prin microcipare, înregistrați în sistem și au carnet de sănătate. Persoanele care decid să facă un gest nobil și să ia acasă un patruped trebuie să știe că adopția este gratuită și se realizează doar după ce au fost respectate mai multe condiții. Una dintre acestea este să prezentaţi un act de deţinere a spaţiului, din care să rezulte condiţiile corespunzătoare de creştere şi adăpostire a câinilor, şi, bineînţeles, să faceţi dovada resurselor materiale pentru creşterea şi întreţinerea câinilor. De asemenea, mai aveţi nevoie de acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, al vecinilor, în cazul adoptării a mai mult de doi câini. În plus, a precizat viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, pe viitor, adopția unui cățel va fi mai ușoară. De ce? Pentru că municipalitatea s-a gândit să înființeze un nou centru de adopții, în centrul orașului, care își va deschide curând porțile. Acesta va funcționa pe strada Răscoalei nr. 1907, la fostul sediu al Administrației Piețelor. „Amenajarea spațiului a fost posibilă cu sprijinul elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Național de Arte «Regina Maria» din Constanța și al reprezentanților Uniunii Armenilor din România, cărora le mulțumim pe această cale. Aici, constănțenii vor găsi, într-un spațiu prietenos, căței simpatici, jucăuși, frumoși, curioși și disponibili pentru adopție gratuită. Toți câinii care vor fi prezentați sunt sănătoși, microcipați, deparazitați intern și extern, vaccinați, sterilizați și înregistrați în RECS”, a precizat acesta.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei