Cu cât copiii stau mai mult în fața ecranelor, cu atât învață mai puține cuvinte

de Petruta RIDICHE Marţi, 26 Martie 2024 74
Cercetătorii care au analizat efectele petrecerii timpului în fața ecranelor în rândul copiilor atrag agenția asupra faptului că fenomenul îi face pe aceștia să-și dezvolte mai greu limbajul. Cu cât petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât aud mai puține cuvinte.
Oamenii de știință au demonstrat că un copil de trei ani poate pierde sute de oportunități de a vorbi cu adulții în fiecare zi din cauza timpului petrecut pe telefon, calculator sau în fața televizorului. Un studiu, realizat de cercetători, ne arată că timpul petrecut pe ecran ar putea priva copilul de trei ani de 1.100 de cuvinte pentru adulți, 840 de vocalizări și 194 de conversații pe zi.
În medie, un copil aude între 5.000 și 35.000 de cuvinte pe zi. Cercetătorii nu au făcut nicio legătură între pierderea învățării și întârzierea vorbirii. De aceea, autorii studiului sfătuiesc părinții să se ferească de „tehnoferință”. Termenul reprezintă modul în care ecranele și dispozitivele îi împiedică pe cei mici să dezvolte abilități educaționale cheie. În România, 80% din părinți spun că cei mici stau online în jur de 3 ore pe zi, potrivit unei cercetări a organizației Salvați Copiii. Conform specialiștilor, părinții trebuie să aleagă cu atenție conținutul pe care micuții îl urmăresc, pentru a reduce dezavantajele. De exemplu, pot alege programe educaționale, din care să învețe despre lucrurile de care sunt interesați. De asemenea, și adulții pot înlocui televizorul cu muzică, povești sau chiar un podcast. Atunci când televizorul este aprins în fundal, acestea le atrage atenția copiilor și îi împiedică să se concentreze asupra activității pe care o realizează. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei