Gennaro Contaldo (71 de
ani) este unul dintre cei mai pricepuți chefi italieni, fiind renumit mai ales
pentru colaborările cu Jamie Oliver, căruia îi este și mentor, și cu Antonio
Carluccio, conaționalul alături de care produce o emisiune pentru BBC 2.
Italianul este faimos
printre bucătarii amatori pentru rețeta lui specială de aluat de pizza, pe care
aceștia încearcă să o replice, cu mai mult sau mai puțin succes. În continuare,
vă vom prezenta pașii pe care trebuie să îi urmați pentru un blat ca la carte,
avertizându-vă totuși că este nevoie de un "ingredient" secret: un
cuptor de pizza performant.
Întrucât Gennaro Contaldo
este italian, iar acesta este locul unde s-a născut pizza, blatul său nu va fi
sub nicio formă pufos, așa cum se poartă prin alte părți, inclusiv în România,
ci subțire și crocant, cum a fost gândit de la început.
Întrucât vorbim doar despre
aluat, odată ce acesta este realizat, vă puteți pune imaginația la contribuție
în ceea ce privește topping-urile pe care le adăugați. Cu toate acestea, pentru
a crea o rețetă autentică italienească, vă recomandăm să nu exagerați cu
numărul lor și să vă limitați la trei sau patru, înainte de a introduce preparatul
într-un
cuptor pizza.
Aluatul pentru pizza al lui
Gennaro Contaldo (2 porții)
Ingrediente: 250 de grame de faină (tip 650); 175 de mililitri de
apă călduță; 5 grame de drojdie uscată / 15 grame de drojdie proaspătă; 5 grame
de sare; 10 grame de faină pentru blatul de lucru; 15 grame de griș pentru
blatul de lucru.
Mod de preparare: Aluatul se frământă bine, apoi se întinde și se
împăturește de patru ori (tehnica poartă numele de stretch and fold și este
folosită în brutării, mai ales pentru pâine).
După acest proces, aluatul,
care ar trebui să cântărească în jur de 400-420 de grame, va fi porționat în
două, fiecare nou blat urmând să fie aplatizat, sub forma unui disc de 1-1,5
centimetri grosime, care va intra în cuptorul de pizza.
După dospire, aluatul se
întinde din nou, iar apoi se adaugă ingredientele. Recomandările noastre sunt:
sos de roșii, șuncă, mozzarella, parmezan, gorgonzola, ciuperci, măsline,
anghinare, felii de roșii, ton, sardine, busuioc sau alte ierburi aromatice.
Atenție, nu toate cele de mai sus, ci la alegere, trei sau patru dintre ele! În
sfârșit, totul este pregătit pentru cuptorul de pizza.
Fresco.ro, cea mai variată ofertă de cuptoare pentru pizza
Fresco Expert, furnizor
care susține geniul în bucătăriile profesionale din România încă din anul 1992,
vă pune la dispoziție zeci de modele de cuptor de pizza, electrice sau pe
lemne, cu bandă sau una/două camere de coacere.
Acestea sunt prevăzute cu
reglaj separat al temperaturii, pentru partea superioară și inferioară, iar
structura lor robustă din oțel le garantează rezistența în timp.
Pentru rețeta lui Gennaro
Contaldo, cel mai potrivit este însă cuptorul pe lemne, cu fațada din oțel
inoxidabil și suport inclus. Dacă îl comandați de la Fresco, veți beneficia de
garanția Base Care - montaj, 12 luni piese de schimb și manoperă.