Pe cine au trimis constănțenii în Parlamentul României? Iată numele celor care ajung în noul legislativ

Dezinteres pe piața muncii! Tinerii absolvenți nu se îngrămădesc să își găsească un serviciu

de Andreea ANDRONACHE Sâmbătă, 12 Octombrie 2024 3068
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța a organizat Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, vineri, 11 octombrie, la Universitatea Maritimă din Constanța. La eveniment au participat 25 de operatori economici care au pus la dispoziția absolvenților aflați în căutarea unui loc de muncă peste 500 de posibilități de angajare.
Numărul operatorilor economici și al posibilităților de angajare a scăzut față de ultima ediție a bursei locurilor de muncă. În luna mai, tot la Universitatea Ovidius din Constanța, la eveniment au participat 35 de agenți economici (acum fiind doar 25), cu peste 1.000 de posibilități de angajare (acum fiind peste 500).

În cadrul evenimentului, tinerii au avut mai multe domenii din care au putut alege, cum ar fi HoReCa, construcții civile, construcții navale și multe altele. La această ediție, numărul participanților din Constanța a fost unul destul de scăzut, fiind prezenți mai mulți cetățeni ucraineni refugiați, dar și șomeri. La ora deschiderii bursei abia dacă puteai număra câteva zeci de tineri, și nici aceștia nu păreau prea determinați să plece de acolo angajați.
„În fiecare an, în luna octombrie, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți. Deși denumirea este «pentru absolvenți», noi i-am invitat pe toți cei care se află în căutarea unui loc de muncă. Marea majoritate a ofertelor pentru studii superioare sunt în specializarea inginerie, vorbim de ingineri navali, ingineri electroniști, ingineri în domeniul construcțiilor. În ceea ce privește oferta pentru studiile medii avem în domeniul transporturilor, în domeniul construcțiilor civile și navale. Tinerii ar fi bine să participe la astfel de evenimente pentru a face trecerea de pe băncile școlii către statutul de salariat și pentru a vedea cum se desfășoară un interviu de angajare. Din experiența anilor anteriori, cam 10% din participanți își găsesc de muncă încă din ziua evenimentului”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Constanța.


Mai există și dorință de muncă
Totuși, tinerii care au fost prezenți la acest eveniment, pe lângă sectorul turismului, au fost atrași și de posturile prezentate de Șantierul Naval Constanța, dar și de Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.
„Din partea Șantierului Naval Constanța avem foarte multe joburi. Căutăm atât personal calificat, dar și necalificat. Oferim calificare la locul de muncă. Sunt foarte mulți tineri dornici, îi așteptăm pe toți în cadrul SNC. Noi susținem întotdeauna tinerii în acest domeniu. Încercăm să le dăm cât mai multe detalii aici, dar îi invităm și la sediul nostru unde pot să ia legătura cu maiștrii, șefii de secție care le pot da mai multe detalii. Cei mai mulți care vin la noi în căutarea unui loc de muncă sunt tinerii. Sunt dornici să învețe”, a declarat Marina Condruz, șef departament Resurse Umane din cadrul Șantierului Naval Constanța.
Există și absolvenți care își doresc o carieră militară, având în vedere că procedura de admitere s-a simplificat foarte mult, încă de anul trecut.

„Am dorit să participăm la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți pentru a ne face cunoscuți în rândul tinerilor, mai ales că la noi limita de vârstă pentru admitere este de 30 de ani. De anul trecut s-a simplificat foarte mult și procedura de admitere, în sensul că nu se mai dă examen teoretic de admitere, iar cei care doresc să intre în sistemul militar ca maiștri militari de marină trebuie doar să parcurgă niște probe sportive, o testare psihologică și o vizită medicală. Ierarhizarea pe locurile care sunt scoase la concurs se face pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat”, a declarat Cristina Sîmbeteanu, referent de relații publice la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”.

În ceea ce privește absolvenții, aceștia nu s-au îmbulzit să își găsească un loc de muncă. Fie oferta nu a fost tentantă, fie nu au nevoie să muncească. Totuși, trebuie apreciați cei care au venit până la standurile de la Universitatea Maritimă din Constanța pentru a se interesa măcar de posturile care sunt oferite.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei

Redacție Abonamente Publicitate Contact Arhivă Anunțuri Sursa de Sănătate Termeni și condiții Politica de confidențialitate