Potrivit declarațiilor reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), constănțenii sunt extrem de interesați să adopte copii, mai ales pe cei de vârstă mică (maxim 2-3 ani).
"Noi am deținut mereu recordul la acest capitol. La ora actuală, în județul Constanța, 132 persoane sau familii au fost atestate și 37 de adopții au fost deja finalizate, în 2016", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul adjunct al DGASPC, Mihaela Ristea.
Aceasta a precizat că, anul trecut, au fost încredințați în vederea adopției 22 de copii, care se află deja în sânul familiilor, în perioada de 90 de zile de acomodare, dar și monitorizare. De asemenea, în cazul altor 50 de copilași, s-au deschis procedurile de adopție.
Tot anul trecut, s-a modificat legislația în ceea ce privește adopțiile, iar acum, orice persoană care vrea să adopte trece printr-o serie de evaluări timp de trei luni, după care i se eliberează un atestat prin care i se dă dreptul să adopte. Un alt lucru bun este că, dacă până în 2016 familiile nu puteau opta decât pentru un copil din localitatea de domiciliu, în cazul nostru, Constanța, la acest moment, pot adopta copilași din orice județ al țării.
"Noi avem obligația de a căuta părinți pentru fiecare copil care intră în evidențele noastre, însă înainte de toate facem tot posibilul să reintegrăm copilul în propria familie sau să-i găsim rudele - bunici, frați, mătuși, care ar putea avea grijă de el. Apoi, dacă aceste proceduri eșuează, varianta este adopția sau reinserția profesională, în cazul celor mari. După ce am dovedit că demersurile noastre nu au dat niciun rezultat, abia atunci începem să-i căutăm copilului respectiv o familie. Desigur, pentru fiecare copilaș se generează o listă", a explicat Mihaela Ristea.
Directorul mai spune că majoritatea familiilor vor să adopte copii de vârstă mică, doar că, în cazul lor, este destul de greu să fie deschise procedurile de adopție, deoarece inspectorii DGASPC trebuie să le caute înainte de toate familia și toate aceste lucruri durează.
Probleme cu grupurile de frați
Apoi, mai apare o problemă în situațiile în care există mai mulți frați. În baza de date a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului există și grupuri de frați, iar în cazul lor, trebuie deschisă procedura de adopție pentru toți. Totul se complică aici, pentru că, atunci când este vorba doar de doi copii, este mai ușor, se mai găsesc familii care să-i adopte, dar atunci când sunt trei-patru frați, procedurile se complică, pentru că nu se găsesc familii interesate să ia atât de mulți copii.
Oricum, indiferent că este vorba despre unul sau mai mulți micuți, timpul de așteptare pentru familii este de aproximativ doi ani.
Inspectorii DGASPC se confruntă uneori cu cazuri pe care le credeau încheiate. Copiii sunt încredințați familiilor, însă la scurt timp aceștia au fost aduși înapoi. Motivul?
"Am avut situații cu copii cu mari probleme de sănătate, iar la scurt timp după adopție, familiile ne-au comunicat acest lucru și chiar i-au adus înapoi. Este foarte greu pentru toată lumea, dar uneori noi nu le cunoaștem trecutul medical. Alții, în schimb, sunt aparent în regulă, par sănătoși, dar sunt născuți de mame cunoscute cu probleme psihice, iar în aceste condiții, persoanele care sunt interesate să adopte nu vor să riște cu astfel de copii", a mai spus directorul DGASPC.
Din păcate, au existat și situații în care acomodarea nu s-a produs, fie din cauza copiilor, fie din partea familiilor, iar copiii s-au întors și ei în sistem.
Care este procedura în cazul adopției
Persoanele care vor să adopte un copil trebuie să se adreseze Biroului de Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Constanța. Pentru ca un copil să fie încredințat unei familii, este absolut obligatoriu ca persoana/familia respectivă să fie posesoarea unui atestat ca persoană/familie aptă să adopte și să figureze în lista de propuneri de adopție emisă de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Dacă reprezentanții autorității decid că există criterii de potrivire pentru satisfacerea nevoilor copilului, în procedura de selecție și potrivire vor fi incluși numai adoptatorii care răspund acestor criterii.
Ulterior, se trece la etapa de evaluare a familei, în vederea obținerii atestatului, perioada de încredințare a unui copil la o familie adoptatoare fiind de 90 de zile, iar finalizarea procesului de adopție din momentul potrivirii familiei cu un copil adoptabil durează și ea.
Apoi, urmează monitorizarea postadopție, timp de alți doi ani, după încuviințarea adopției, care constă în verificări periodice realizate de către inspectoriii Biroului Adopții și Postadopții. În tot acest timp, se urmărește evoluția copilului adoptat, dar și relațiile dintre acesta și părinții adoptivi.