Haos urbanistic în Tomis Plus. Bloc lipit de alte trei imobile. „Este un pericol major!”

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 09 Decembrie 2020 4072
Construcţia de blocuri a luat avânt de ani buni, în Constanţa. Însă mulţi dezvoltatori imobiliari au pierdut de mult timp măsura ridicării unor imobile care să respecte atât regulile urbanistice, cât mai ales viitorii locatari şi pe vecinii lor. Aşa au apărut blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi şi, mai nou, blocuri lipite de alte blocuri. De câteva luni, proprietarii unor apartamente noi din cartierul Tomis Plus văd cum, chiar sub ferestrele lor, chiar la câţiva centimetri de ei, se pregăteşte un nou şantier, unde va fi ridicat un alt bloc.
În luna noiembrie, pe strada Bratislava din cartierul Tomis Plus, au fost demarate lucrările pentru blocul cu patru etaje şi parcare la subsol, al cărui beneficiar este o firmă din Constanţa. Autorizaţia de construcţie a fost obţinută pe data de 17 februarie 2020, iar lucrările sunt estimate să dureze 36 de luni. Vecinii au constatat însă rapid că dezvoltatorul pregăteşte terenul pentru a construi pe întreaga suprafaţă, astfel încât distanţa între imobilele deja existente ar rămâne extrem de mică. Mai mult decât atât, constructorii au săpat pentru noua fundaţie, descoperind o mare parte din structura blocurilor învecinate.
Dacă la început oamenii se temeau că nu vor mai vedea lumina soarelui din cauza noului bloc, acum au ajuns să se teamă chiar pentru siguranţa locuinţei lor. „Au săpat chiar la baza unuia dintre blocurile vecine. Există pericol de surpare a pământului, mai ales cu ploile acestea din ultimele zile. Se vede instalaţia de canalizare, au pus nişte cofraje, dar se văd ţevile. Bordura de beton este sprijinită cu nişte lemne. Se vede cum pietrele de bază sunt desfăcute, stau să cadă. Este un real pericol major. Deja cade tencuiala de pe stâlpii de rezistenţă ai blocului”, ne-a semnalat unul dintre vecini.


„Nu este respectată autorizaţia de construire!”
Locatarii blocurilor alăturate au făcut sesizare către Primăria Constanţa şi au solicitat în instanţă suspendarea autorizaţiei de construcţie, însă se tem că, până va decide distanţa, răul va fi deja făcut. „Luni, 7 decembrie, a fost primul termen în proces, dar s-a amânat pentru ianuarie. Între timp ei tot sapă, îşi continuă treaba. Până în ianuarie toarnă fundaţia. Am anunţat Poliţia Locală, a venit la faţa locului, dar nu a făcut nimic. Acum nici nu mai vin, deşi au fost solicitaţi în nenumărate rânduri”, ni s-a plâns un alt constănţean.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii Primăriei Constanţa susţin însă că poliţiştii locali au făcut verificări la terenul respectiv, inclusiv săptămâna aceasta.
„La faţa locului, au fost depistate nereguli şi s-a constatat că nu este respectată autorizaţia de construire. Din acest motiv, s-a dispus sancţionarea constructorului. De asemenea, a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii Constanţa”, a precizat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Ionela Bărboi.

De altfel, inspectorul şef al ISC Constanţa, Harry Boiagian, a declarat, pentru „Cuget Liber”, că se vor face verificări în teren.
„Am primit nişte sesizări verbale, în cursul zilei de astăzi (n.r. marţi, 8 decembrie). Am înţeles că deja primăria a luat nişte măsuri acolo. Primăria verifică tot ce înseamnă construcţie în teren. Noi, Inspectoratul de Stat în Construcţii, verificăm dacă primăria şi-a făcut treaba. Noi verificăm ulterior dacă autorizaţiile sunt date legal, dacă ni se solicită asta. Dar acum am primit deja sesizări şi o să ne ocupăm de caz”, a explicat şeful ISC Constanţa.

Ameninţaţi că li se taie utilităţile

Oamenii din cartier vorbesc însă şi despre abuzuri ale dezvoltatorilor imobiliari care vin cu promisiuni doar ca să inducă în eroare cumpărătorii de bună-credinţă. „Cei care construiesc pe terenul respectiv deţin şi reţeaua de utilităţi din zonă, iar blocurile învecinate cu el depind de acea reţea. Proprietarii apartamentelor au fost ameninţaţi deja, adică li s-a cerut în 10 zile un aviz, altfel vor fi deconectaţi de la utilităţi. Practic sunt ameninţaţi pentru că i-au acţionat în judecată din cauza construcţiei. Sperăm să nu se întâmple lucrul acesta, dar ni se pare foarte urât ceea ce se întâmplă”, a mai spus un constănţean care locuieşte în zonă.

XXX
Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la constructori, însă, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au răspuns solicitării noastre.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei