Săptămâna aceasta, pe faleza Cazinoului din Constanța, a avut loc cea de-a doua ediție a „Green Week Escape Net”, eveniment organizat de Organizația Neguvernamentală Ecologistă Mare Nostrum și finanțat de o companie petrolieră. „Green Week“ este un eveniment de mediu organizat cu scop educativ, care se adresează tuturor persoanelor, fără limită de vârstă.
- Publicitate -
Obiectivul principal al acestui eveniment a fost de a informa cetățenii cu privire la efectele negative pe care deșeurile eliminate necorespunzător și acțiunile noastre zilnice le au asupra mediului marin și biodiversității Mării Negre, subliniind totodată necesitatea unui comportament responsabil.
Pe parcursul evenimentului, participanții au fost implicați în diverse activități interactive, cum ar fi expoziția vie, jocurile urbane, dar și un traseu tematic. În cadrul traseului, participanții au avut ocazia să participe la acțiuni captivante și interactive, menite să informeze comunitatea locală și turiștii despre biodiversitatea Mării Negre.
Evenimentul a atras peste 1.000 de copii, care au venit însoțiți fie de profesori și învățători, fie de părinți. Atmosfera a fost animată de costumațiile ingenioase ale copiilor, realizate de ei înșiși din deșeuri, evidențiind modul în care acestea pot afecta animalele marine. Alți participanți au adus pancarte cu mesaje care îndemnau la reciclare și prezentau impactul deșeurilor asupra mediului. Unii elevi și-au decorat hainele cu capace de plastic, iar alții cu hârtie creponată sau chiar saci de plastic.
Pe lângă costumele creative, copiii au participat la numeroase jocuri interactive care s-au bucurat de un real succes. Printre acestea s-au numărat „Nu te supăra frate!”, pescuitul deșeurilor, „X și 0”, dar și crearea de magneți sau semne de carte. Aceste activități au reușit să combine distracția cu educația, oferind o experiență de neuitat pentru toți participanții.
„Ne așteptam să fie mulți copii și multe persoane prezente, ce-i drept sunt chiar mai multe decât ne așteptam. Am promovat evenimentul cu două luni înainte, deoarece am colaborat cu instituțiile de învățământ. Sunt instituții de învățământ din județul Constanța care au pregătit aceste expoziții vii, iar toate acestea se întâmplă pentru a celebra Ziua Mediului”, a declarat pentru redactorii ziarului „Cuget Liber” Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
Anca Panait, coordonatorul evenimentului a evidențiat succesul acestei inițiative educaționale dedicate protejării mediului.
„Ne așteptam să fie mulți copilași pentru că am avut parte de ajutor din partea cadrelor didactice din unitățile de învățământ unde știam că vom avea peste 30 de grupuri, asta însemnând undeva pe la 1.000 de persoane, de la grădiniță până la liceu, care au avut de făcut o expoziție vie, au avut câte o tematică, fie un deșeu, fie o viețuitoare marină. Au avut provocarea să se transforme ei pe ei într-o expoziție, fie că au fost costume, fie că au folosit pancarte. Am vrut să le arătăm participanților de ce este important să colecteze deșeurile, de ce este important să aibă grijă de mare și cum să protejezi viețuitoarele marine” a declarat Anca Panait, coordonatorul evenimentului pentru redactorii ziarului „Cuget Liber”.
Evenimentul a fost foarte apreciat atât de copii, cât și de părinți și, încetul cu încetul, constănțenii realizează cât de important este să avem grijă de marea care ne încântă în fiecare zi.
„Marea noastră frumoasă trebuie să fie protejată tot timpul și este important ca schimbarea să pornească de la noi, cei mai mari, apoi să îi învățăm și pe cei mici. Este o inițiativă minunată și mă bucur că în această zi sunt atât de mulți oameni prezenți”, a declarat mama unui elev prezent pe faleza Cazinoului din Constanța.
Acțiunea a fost un real succes, demonstrând încă o dată importanța educației ecologice și a implicării comunității în protejarea mediului înconjurător.