Inspectorii de muncă, îndemnați să facă mai multă prevenție și mai puține controale cu amenzi

de Andreea PERHAIȚĂ Luni, 11 Iulie 2016 428
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Centrul Internațional de Conferințe din Neptun, cu reprezentanții inspectoratelor teritoriale de muncă. Scopul reuniunii a fost acela de a analiza și a face o retrospecție a acțiunilor desfășurate de ITM-uri, precum și acela de a identifica modalitățile de îmbunătățire a rolului Inspecției Muncii, între prevenție și control.
Prevenția este fundamentală pentru o construcție durabilă și pentru diminuarea comportamentelor negative, iar controlul este și el o componentă a prevenției, efectele lui fiind cu atât mai puternice cu cât vin pe fondul unei informări corecte, prealabile, a firmelor și angajaților. Cu alte cuvinte, este nevoie de o schimbare în ceea ce privește modul în care înțelegem "succesul" unei acțiuni de control.
"Rolul Inspecției Muncii este de a asigura un echilibru în piața muncii, de a proteja pe cei care respectă regulile de cei care nu le respectă. Inspecția Muncii trebuie să fie un element de stabilitate pentru progresul societății, să găsim o cale ca angajații să fie informați și ajutați. Inspectorii de muncă trebuie să devină agenți de schimbare în societate, fără ascundere după sistem și mentalitate. Importantă în această îndeplinire a obiectivelor este comunicarea, cu toate formele ei, clasice și moderne", a declarat Dragoș Pîslaru.
Parteneriatul cu mediul de afa-ceri joacă și el un rol fundamental pentru a înțelege nevoile angajatorilor și angajaților și modul în care interacțiunea cu aceștia poate fi îmbunătățită. Există noi forme de organizare: spații colaborative de lucru, incubatoare, acceleratoare. Ele trebuie implicate în activitatea de prevenție, în diseminarea informațiilor, la fel și clusterele sau rețelele. De ace-ea, este nevoie de o schimbare de abordare în relația cu angajatorii și angajații, a fost concluzia întâlnirii de zilele trecute. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei