Scandalul brânzei contaminate cu bacteria E-coli a culminat cu închiderea fabricii de lactate Brădet, din Argeș. Inspectorii sanitari veterinari au anunțat încă de la începutul acestei săptămâni că au descoperit bacteria în probele de brânză produsă de mica firmă locală, administratorul acesteia a închis toată fabrica.
Deși rezultatele vin extrem de târziu, la săptămâni după îmbolnăvirea primilor copii, și în condițiile în care mai mulți părinți ai copiilor diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic au afirmat în nenumărate rânduri că aceștia nu au consumat brânza împricinată, măsurile luate de autorități par mai mult menite să arate cu degetul un țap ispășitor. După ce inițial s-a dat vina pe portocale, apoi pe laptele praf, apoi pe apă, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Agriculturii susțină că, până la urmă, brânza de vaci este cauza îmbolnăvirilor.
Dincolo de întrebările care rămân în continuare fără răspuns, graba cu care se arată cu degetul un mic producător local nu face decât să ne ducă cu gândul la o mușamalizare a întregii situații sau, și mai grav, la o încercare de a distruge producătorii locale, dând cale liberă marilor așa ziși investitori internaționali, fabricile mamut de lactate care nici măcar nu folosesc materie primă locală.
Este deja de notorietate faptul că Danone, Napolact, Muller, La Dorna au acaparat toată piața națională de lactate, însă o mare parte din laptele folosit de ei este adus din străinătate și prelucrat local. Nici mai este cazul să amintim de scandalul iaurturilor Danone care, la un moment dat, au fost depistate cu conținut de dioxină. Ca să nu mai vorbim de amenzile aplicate în Statele Unite, aceleași companii, pentru reclamele mincinoase la iaurturile Activia, care ar avea anumite efecte benefice, dar, în realitate sunt doar exagerări. Ne întrebăm astfel cine dorește îngroparea micilor producători locali, în favoarea marilor importatori?