Mame la 15 ani! Timpul temelor, înlocuit cu schimbatul pamperşilor

de Mirabela ȘERBĂNESCU Marţi, 10 Mai 2022 1618
Situaţia este tristă, iar statisticile arată foarte clar, negru pe alb, că aproape 45% dintre fetele sub 15 ani devenite mame în statele UE provin din România. Mai mult decât atât, Constanţa se află în topul judeţelor fruntaşe la acest capitol, alături de județele Mureș, Bihor, Dolj, Brașov, Argeş, Bacău şi Sibiu. Astfel, copiii cu copii sau mamele adolescente fac parte din realitatea secolului XXI, toate aceste cazuri apărând, în special, din lipsa de educație pentru sănătate a tinerelor din ziua de azi.
Pentru Georgiana, Andreea, Corina sau oricare ar fi numele celor care aduc pe lume bebeluşi la o vârstă atât de fragedă, timpul începe să se scurgă altfel, iar locul temelor, lecţiilor ori al ieşirilor la un suc cu prietenii este înlocuit de schimbatul pamperşilor şi îngrijirea sufletului pe care, din inconştienţă sau alte motive, l-au adus pe lume. Cert este că sub toate aceste etichete și în spatele acestor nume de copile se ascund povești reale de viață care au în comun iubirea pentru bebeluşii născuţi prea devreme și, bineînţeles, cu sprijinul din partea familiei, pentru că altfel nu s-ar putea.
Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de nașteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în UE la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 și 15 ani devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. Multe fete, cu precădere din zonele rurale defavorizate, recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii și nu ajung la medic pentru monitorizarea adecvatӑ a sarcinii.
Potrivit şefului secţiei Obstetrică-Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Vlad Tica, medicii s-au confruntat cu asemenea cazuri de paciente foarte tinere. „Unele au adus pe lume chiar şi al doilea copil. Am fost impresionaţi de faptul că, deşi mămica era ea însăşi un copil, a născut chiar şi al doilea bebeluş. Ele ar trebui informate că astfel de sarcini sunt cu risc obstetrical crescut, atât pentru mamă, cât şi pentru copil, pentru că organismul la astfel de vârste nu este pregătit pentru o sarcină”, ne-a declarat medicul.

Caravană medicală pentru doamne şi domnişoare la Negru-Vodă

Pentru a contribui la reducerea mortalității infantile din județul Constanța, Organizația „Salvați Copiii” derulează programul „Sănătatea mamei și a copilului”, în zonele defavorizate din județ. Astfel, sunt asigurate servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în cinci ani, care primesc suport socio-medical prin facilitarea accesului la servicii de sănătate, de planificare familială și asistență pediatrică. „Accesul la servicii medicale și la educație pentru sănătate este vital pentru sănătatea mamei și a nou-născutului. Din păcate, România rămâne o țară a disparităților sociale, iar populația vulnerabilă, în special copiii și femeile gravide, se confruntă cu situații de marginalizare. De aceea, specialiştii «Salvați Copiii România» merg în comunități și asigură asistență medicală gravidelor”, a explicat președintele executiv al organizaţiei „Salvați Copiii” România, Gabriela Alexandrescu.
În prezent, specialiștii locali ai organizației, alături de medici voluntari din cadrul Asociației „Caravana cu medici”, au ajuns în orașul Negru-Vodă, în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate. Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”. Astfel, luna aceasta, în spațiile puse la dispoziție de Primăria din Negru-Vodă, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii de sân, ecografii transvaginale, ecografii abdominale și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.
În total, 700 de fete și femei vulnerabile din județul Constanța beneficiază de servicii socio-medicale și educație medicală în cadrul programului „Salvați Copiii”, destinat fetelor și femeilor vulnerabile din zonele rurale. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei