Petiţie în cartierul Inel II. „Cerem modernizarea pieţei de la Groapă!”

de Andreea PERHAIȚĂ Luni, 01 Noiembrie 2021 2584
Constănţenii din cartierul Inel II sunt îngrijoraţi că vor rămâne fără piaţă de fructe şi legume. Aceştia fac apel la autorităţile locale să reabiliteze şi să modernizeze urgent piaţa de la „Groapă”, ştiut fiind faptul că Piaţa Brick va fi desfiinţată în curând, în locul acesteia urmând a fi ridicate blocuri şi un centru comercial.


În urmă cu mai bine de patru ani, autorităţile locale din Constanţa se angajau să modernizeze mai multe pieţe din oraş. Cum planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din… piaţă, proiectele au rămas doar pe hârtie, sub forma unor desene cu imobile futuriste, departe – foarte departe de cum arată în realitate, astăzi, locaţiile respective.

Amăgiţi cu promisiuni, constănţenii au tot aşteptat să se înfăptuiască minunea, dar răbdarea lor a ajuns la capăt. Mai mult decât atât, în unele zone, pieţele sunt pe cale de dispariţie, lăsând parcă loc şi mai multor super şi hiper-marketuri. În cartierul Inel II, Piaţa I.L. Caragiale – cunoscută de cei din zonă drept Piaţa „Groapă” - se află într-o stare deplorabilă de ani de zile. Cu tarabe vechi, de piatră, fără o hală unde să stea la adăpost de vânt şi de frig, comercianţii au renunţat să mai închirieze spaţii şi au părăsit piaţa, în căutare de condiţii mai bune. Acum, locuitorii zonei se tem că, în lipsa investiţiilor şi intervenţiei autorităţilor locale, care au permis ca întreg complexul comercial să se degradeze şi să fie abandonat, vor rămâne fără o piaţă agroalimentară. Piaţa Brick, aflată în apropiere, singura unde mai sunt comercianţi cu produse autohtone, va fi desfiinţată anul viitor şi în locul ei vor fi ridicate blocuri şi un centru comercial.


Nu sunt condiţii decente
„Susţinem şi cerem Primăriei Constanţa modernizarea pieţei de la «Groapă». Piaţa Brick se va desfiinţa şi vom rămâne fără piaţă de legume şi fructe!”, spune un constănţean care locuieşte în cartierul Inel II. Oamenii sunt revoltaţi că tot cartierul s-a umplut de supermarketuri, însă locurile publice, unde producătorii locali ar putea să-şi vândă roadele câmpului, sunt ignorate şi lăsate în paragină. Se gândesc chiar să demareze o petiţie către Primăria Constanţa. „Se vorbeşte despre încurajarea agriculturii locale, despre încurajarea consumatorilor de a cumpăra de la producători autohtoni, dar nu le oferim condiţii decente unde să-şi aducă marfa. De fapt, pare că sunt susţinute tot marile lanţuri comerciale”, este de părere un alt constănţean din cartier.

În 2016, fostul primar Decebal Făgădău anunţa planuri mari pentru piaţa I.L. Caragiale. Aceasta urma să fie renovată şi transformată într-un spaţiu modern, sigur şi multifuncţional. Clădirea actuală urma să fie reconfigurată, împreună cu spaţiul urban. „Transformarea păstrează actualul caracter funcţional principal, cel de piaţă agroalimentară, dar introduce şi noi funcţiuni, complementare activităţii comerciale principale. Piaţa I.L. Caragiale devine un punct de interes local, dar şi atracţie de petrecere a timpului liber, comerţ sau alternativă locală, de cartier, de întâlnire şi dezvoltare a spiritului comunitar”, se arăta în proiectul Primăriei Constanţa.

Astăzi, aceasta este loc de întâlnire doar pentru câţiva maidanezi, trei comercianţi în aşteptarea unor clienţi ce nu mai vin, gunoaie şi multe lăzi goale. Tarabele de piatră spartă sunt goale, reci, magazinele de jur împrejur sunt închise şi abandonate.
„Ne târâim cum putem. Mai vin femeile din zonă, că s-au obişnuit cu noi, ştiu că avem produse de-ale noastre şi cumpără. În rest, nimic. Frig şi pustiu. Toţi merg la market să cumpere, au uitat de fructele şi legumele româneşti”, ne-a spus, cu vocea gâtuită, un bătrân pe care l-am găsit în piaţă cu câţiva ardei iuţi, puşi la borcan şi câţiva castraveţi muraţi.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei