Plaja Olimp a câștigat bătălia cu marea r De mai bine de trei ani, în zonă se derulează lucrări de stopare a eroziunii costiere

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 30 Noiembrie 2011 2077
În urmă cu patru ani, specialiștii japonezi veniți la Constanța să facă un studiu despre stadiul falezelor dădeau verdictul: în 22 de ani, falezele de la malul Mării Negre vor dispărea. Între timp, multe dintre ele au luat-o la vale și au fost înghițite de apele sărate. Doi ani mai târziu, au fost demarate lucrări ample de consolidare a taluzurilor în zonele Olimp și Tuzla. Acum, plaja a fost lățită cu peste 15 metri, a fost realizată o faleză solidă și trei diguri de apărare.
Turiștii care vor veni la vară la mare vor putea face plajă în condiții civilizate, în zona stațiunii Olimp. Peste 28 de milioane de lei au fost investite aici pentru a lărgi plaja și pentru a stopa eroziunea costieră.
Ministrul Mediului și Pădurilor, Laszlo Borbely, a vizitat, ieri, șantierul de pe plaja Olimp. Muncitorii nu au fost surprinși de oaspetele de la București și i-au explicat pe îndelete în ce constau lucrările și cât vor mai dura.
"Am insistat să vin aici în primul rând pentru că e vreme frumoasă și e bine să vezi la fața locului ce se face pentru consolidarea falezelor. Trebuie să câștigăm cât mai multă plajă, pentru că altfel pierdem această zonă. Acest proiect este primul care salvează falezele de la Marea Neagră. A fost finalizat și masterplanul pentru intervenții și în alte localități, precum Constanța, Mamaia și Eforie, în valoare de 136 de milioane de euro, iar între 2014 și 2020, vor mai fi investite cel puțin 100 de milioane de euro pentru coasta de sud", a declarat ministrul Laszlo Borbely.
Investiție de 28 de milioane de lei
Lucrările de la Olimp se vor finaliza în primăvara lui 2012, înainte de începerea sezonului estival. Însă specialiștii spun că efectele se văd deja. "La începutul anului 2009, plaja avea o lățime de 10-12 metri, acum au fost câștigați cel puțin 15 metri", a explicat Stelică Hagi, director tehnic în cadrul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.
Valoarea investiției de la Olimp se ridică la 28 de milioane de lei, cea mai mare parte a fondurilor fiind acoperită din finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Încep licitațiile pentru consolidarea falezelor din Constanța și Mamaia
În ce privește falezele din Constanța, Mamaia, Eforie Nord și Eforie Sud, acestea mai trebuie să aștepte câteva luni bune.
"În prezent, suntem în faza de organizare a licitațiilor pentru contractarea lucrărilor. De obicei, aici se întârzie cel mai mult pentru că se lasă cu contestații peste contestații. Proiectul are o valoare de 136 de milioane de euro", a mai precizat ministrul Mediului.
Într-o altă etapă, din 2014 ar putea începe și consolidarea falezelor din sudul litoralului, Vama Veche, 2 Mai.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei