Românii sunt pe ultimul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale de bază

de Petruta RIDICHE Marţi, 26 Decembrie 2023 116
Țara noastră se află, în prezent, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința ponderii persoanelor care au competențe digitale de bază. Este concluzia ultimelor date publicate recent de Eurostat.
Analiza Eurostat arată că doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au măcar aptitudini digitale de bază. Dintre vecinii noștri, bulgarii se clasează pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu 36%. În schimb, în cazul ungurilor, aproape 60% au cel puțin competențe digitale de bază, peste media UE, de 56%. Iar pe primele 3 locuri în Uniunea Europeană, în privința competențelor digitale ale populației, se află Olanda (83%), Finlanda (82%) și Danemarca (70%).
Competențele digitale de bază se referă la 5 domenii: abilități privind informațiile și datele, aptitudini de comunicare și colaborare, creare de conținut digital, securitate digitală și aptitudini în rezolvarea problemelor.
Pentru a se considera că au măcar abilități digitale elementare, oamenii trebuie să știe să facă cel puțin o activitate legată de fiecare dintre cele 5 domenii. În acest context, Uniunea Europeană are ca obiectiv creșterea populației blocului comunitar (cu vârste de 16-74 ani) care să aibă măcar abilități digitale de bază, până în anul 2030. Se vrea ca procentul acestor persoane să ajungă la 80%.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei