Sărbători sub asediul inflației: Impactul asupra costurilor produselor de Paște

de Andreea ANDRONACHE Vineri, 26 Aprilie 2024 1717
Cu mai puțin de două săptămâni înaintea sărbătorilor pascale, România se confruntă cu o creștere alarmantă a prețurilor, acestea fiind în continuare cele mai mari din Europa.
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în luna martie, țara a înregistrat cea mai mare inflație din UE, atingând un nivel de 6,7%, cu mult peste media europeană. Această creștere a prețurilor a fost resimțită în special în sectorul alimentar, unde consumatorii au observat o escaladare rapidă a costurilor, inclusiv pentru produsele tradiționale de Paște.
Colegii noștri, de la Antena 3 CNN, au analizat acum o lună prețurile produselor specifice sărbătorilor pascale, rafturile fiind pline încă de pe atunci. De exemplu, un carton cu 10 ouă vopsite de Paște era comercializat la peste 25 de lei, iar ouăle normale, mărimea L, la 12,5 lei.


Avem scumpiri, dar și reduceri
Pentru a face o comparație între luna martie și luna aprilie, redactorii Cuget Liber au analizat prețurile celor mai cumpărate produse pentru această perioadă, dintr-un supermarket din Constanța.
Ouăle prezintă o ușoară creștere a prețului în luna aprilie, trecând de la 12,5 lei - 10 bucăți, la 13,49 lei.
Cozonacul, cel mai apreciat în această perioadă, a înregistrat și el o creștere notabilă, prețul trecând de la 12,99 lei la 14,59 lei pentru un cozonac de 450 g, iar varianta mai mare de 650 g poate ajunge la 35,49 lei.

În ceea ce privește carnea, anumite produse au înregistrat scăderi de prețuri, în timp ce altele au cunoscut ajustări ușoare. Mușchiulețul de porc, de exemplu, a fost redus la 34,99 lei de la 41,99 lei pe kilogram, în timp ce pieptul de pui dezosat a scăzut la 33,89 lei de la 34,99 lei pe kilogram. Pe de altă parte, ceafa de porc cu os a înregistrat o scădere semnificativă, coborând la 27,99 lei de la 31,9 lei pe kilogram.

În categoria produselor lactate, laptele cu 3,5% grăsime a înregistrat o ușoară scădere de preț, trecând de la 8,49 lei la 7,89 lei pentru un litru. În schimb, telemeaua de vacă a suferit o creștere semnificativă, ajungând la 74,90 lei pe kilogram față de 55,4 lei anterior.
Zahărul alb a coborât la 4,99 lei kilogramul de la 6,25 lei, iar mălaiul costă 4,45 lei pe kilogram, față de 5,97 lei anterior.
În ceea ce privește produsele de uz casnic, hârtia igienică și detergentul de vase lichid au suferit ajustări minore de prețuri, în timp ce uleiul de gătit a rămas relativ stabil.
La raionul de vopsea pentru ouă, am putut găsi foarte multe produse reduse, acestea încep de la 0,59 lei și pot ajunge până la 15,99 lei.
În timp ce sărbătoarea se apropie, consumatorii privesc cum prețurile scad și cresc de la magazin la magazin, pensionarii fiind cei mai vulnerabili din cauza lipsei banilor. Unii au preferat să cumpere încă de la începutul primăverii, puțin câte puțin, tocmai pentru a nu cheltui mult deodată.
,,Nu ne descurcăm deloc cu banii, cumpăr din toate câte puțin încă de la începutul primăverii. Dacă le-aș fi cumpărat pe toate de acum, nu aș mai fi avut bani să plătesc nici chiria, nici utilitățile”, a declarat o pensionară.
Un cuplu de pensionari a declarat că nu au mai avut parte de o perioadă atât de grea din punct de vedere financiar încă de când era pandemia.

,,Foarte greu, nu ne vine să credem cât de scumpe sunt toate. În pandemie ne-a fost greu, dar acum e și mai rău. Produsele se scumpesc pe zi ce trece. Anul acesta, din păcate, vom avea doar strictul necesar, ouă, puțină carne. Cu toate reducerile lor, tot dificil este ”, au spus ei.

Aceste schimbări de prețuri subliniază importanța monitorizării pieței, iar consumatorii sunt sfătuiți să compare prețurile și să-și gestioneze cumpărăturile în mod responsabil.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei