Fundația „Baylor Marea Neagră” atrage atenția asupra nevoii urgente de a transforma angajamentele politice în acțiuni concrete pentru eliminarea SIDA până în 2030. Reprezentanţii instituţiei spun că, de 20 de ani, sunt alături de persoanele care trăiesc cu HIV, dezvoltând o serie de programe sociale și medicale care le ajută să își recâștige demnitatea și drepturile. Cu toate acestea, susţin ei, progresul este în pericol dacă nu sunt implementate politici publice incluzive, care să asigure accesul egal la servicii și eliminarea discriminării în toate aspectele vieții.
- Publicitate -
„Timp de două decenii, Fundația «Baylor» a luptat pentru a oferi sprijin persoanelor afectate de HIV/SIDA, prin servicii sociale și medicale care pun oamenii în centrul soluțiilor. Ceea ce facem noi este doar o parte din ecuație. Avem nevoie de politici publice reale, nu doar de strategii scrise pe hârtie. Fără un angajament ferm al autorităților de a finanța și implementa soluții incluzive, munca noastră rămâne un efort insuficient pentru a răspunde unei provocări complexe. Este timpul să depășim barierele birocratice și să ne asigurăm că niciun cetățean al acestei țări nu este lăsat în urmă”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației „Baylor Marea Neagră”.
La rândul său, Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale a subliniat că, după 40 de ani de la descoperirea infecției cu HIV, continuă să asiste încă la discriminare în spitale, în școli și pe piața muncii. „Este inadmisibil ca drepturile fundamentale ale persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA să fie încălcate sub ochii noștri. Vrem să construim un viitor în care toți oamenii să beneficieze de aceleași șanse, indiferent de statutul lor serologic. Eliminarea discriminării nu mai poate aștepta!”, a precizat aceasta. Iuliana Costaș, asistent social a precizat că, de-a lungul anilor, a văzut oameni care au reușit să își reclădească viața cu sprijinul lor, dar și oameni care au fost blocați de un sistem care ignoră realitatea nevoilor lor. „Lipsa soluțiilor pentru pacienții în stare gravă sau dificultatea de a accesa prestațiile sociale reprezintă un eșec al sistemului, nu al persoanelor afectate. Este timpul ca autoritățile să înțeleagă că respectarea drepturilor nu este opțională. Fără investiții reale în asistența socială și programe educative, discriminarea va continua să îngroape vieți”, a adăugat aceasta.