Statistici îngrijorătoare privind părinții plecați în străinătate. Noi strategii, propuse spre implementare

de Petruta RIDICHE Miercuri, 08 Noiembrie 2023 27
Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra numărului uriaș al părinților din țară plecați în străinătate. În lipsa mamei sau a tatălui, spun reprezentanții organizației, mulți nu vor merge la școală, sunt în depresie sau își găsesc refugiul în alcool sau în substanțe interzise.
Astfel, membrii organizației Salvați Copiii susțin că este nevoie de o strategie comunitară pentru protejarea lor. Aceștia au ridicat problema și în Parlamentul European de la Bruxelles. În România, cei mai mulți părinți pleacă la muncă în străinătate când cei mici au puțin peste cinci sau șase ani. Stau peste hotare în medie, între trei și cinci ani. Iar jumătate dintre ei reușesc să își vadă copiii o dată pe an. Asociația cere măsuri la nivel european pentru că cei mici să traverse mai ușor perioada dificilă.
„Trebuie măsuri adaptate acestor copii și acestor familii care trăiesc în țări diferite. Fără să educăm, fără o stare de sănătate corespunzătoare, fără un sistem de educație, vom fi probabil întotdeauna forță de muncă ieftină și necalificată pentru alte țări”, transmite președinta Salvați Copii România, Gabriela Alexandrescu.
Cel mai îngrijorător este că, în lipsa mamei, a tatălui sau chiar a ambilor părinți, mulți abandonează școala, consumă alcool ori substanțe interzise. Riscul de a alege o astfel de cale, este de cinci - șase ori mai mare decât în cazul copiilor care cresc în familie. Mai mult decât atât, în țara noastră sunt cei mai mulți copii din Uniunea Europeană care trăiesc în sărăcie, potrivit ultimelor date Eurostat. 41,5% dintre copiii noștri trăiesc în sărăcie, mulți fără o masă caldă sau fără acces la educație. Din această cauză sunt marginalizați, excluși din viața socială, iar efectele pot fi pe termen lung. Pe a doua poziție în topul Eurostat se află Bulgaria, la distanță semnificativă, cu 34%.
„Media Uniunii Europene este de aproape 25%. În ciuda acestor îngrijorări, Ministerul Familiei și Tineretului a întârziat doi ani adoptarea unui program european pentru copiii vulnerabili, care ar trebui să le ofere acces la alimentație, educație și servicii de sănătate.
Scopul declarat este reducerea, până în 2030, a numărului celor aflați în sărăcie cu 500.000”, mai precizează reprezentanții organizației Salvați Copiii România.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei