Tații vor putea sta mai mult zile în concediu cu cei mici

de Madalina PETRESCU Marţi, 28 Mai 2024 2411
Concediul paternal a fost extins la mai multe zile pentru tații care sunt angajați. Proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputaților și merge la promulgare.

Camera Deputaților a aprobat proiectul de lege ce ratifică ordonanța de urgență 117/2022, care aduce modificări și completări Legii concediului paternal 210/1999.

Concediu pentru tați extins la 10 zile

Această inițiativă legislativă prevede acordarea concediului paternal tuturor taților angajați în baza unui contract de muncă sau raport de muncă, în conformitate cu legislația.

De asemenea, proiectul prevede extinderea duratei concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare. Scopul principal al proiectului de lege este ratificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 117/2022, care transpune anumite dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019, privind echilibrul între viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor, abrogând Directiva 2010/18/UE a Consiliului.

Cum arată cele mai importante măsuri introduse

Principalele măsuri incluse sunt:
– Acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților angajați în baza unui contract de muncă sau raport de muncă, conform legii, și eliminarea cerinței ca titularul să fie asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat;
– Includerea în categoria salariaților a persoanelor cu contracte de activitate sportivă, convenții de muncă individuale, contracte de mandat, contracte de management, funcții de demnitate publică și contracte de management și administrare încheiate conform Legii nr. 95/2006;
– Extinderea duratei concediului paternal de la cinci zile lucrătoare la zece zile lucrătoare;
– Adăugarea de reglementări privind interdicția de concediere a salariatului pe durata concediului paternal;
– Introducerea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor legislației naționale care transpun directiva.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei