Vrei să îți iei copilul în vacanță peste hotare? Nu uitați de pașaport!

de Andra RAFTU Vineri, 03 Iulie 2015 429
A venit vara și nu puțini români aleg să își petreacă vacanța peste hotare. Atenție: dacă doriți să vă luați copilul cu dumneavoastră și nu are peste 14 ani, acesta nu poate ieși din țară decât cu pașaport. 

Eliberarea unui pașaport electronic se face în 14 zile, dar, dacă vă grăbiți, puteți opta pentru pașa-portul temporar care vă poate fi eliberat mult mai repede - între două ore și trei zile. Acesta este valabil un an și costă 222 de lei, iar cel electronic, 266 de lei pentru copii cu vârsta până la 12 ani și 292 de lei pentru cei peste 12 ani. 

Pentru eliberarea pașaportului electronic, părinții trebuie să prezinte la serviciul public comunitar pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple următoarele documente: chitanța CEC în va-loare de 22 lei, certificatul de naștere al minorului, pașaportul vechi, dacă este cazul, actele de identitate ale părinților, respectiv buletin de identitate, carte de identitate, carte de identitate provizorie (certificate de naștere părinți, numai în cazul cărților de identitate provizorii) în termen de valabilitate și declarațiile părinților date în fața lucrătorului la ghișeu sau la notarul public, a părintelui supraviețuitor, a părintelui minorului căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau a reprezentantului legal și carte de identitate pentru minorii cu vârsta peste 14 ani. 

Minorul, trecut pe pașaportul părinților 
Totodată, există și o altă soluție pentru a vă putea scoate copilul din țară. "Minorii cetățeni români, care nu au împlinit vârsta de 14 ani, pot fi incluși în pașapoartele ambilor părinți sau, după caz, în pașaportul unuia dintre părinți. În cazul în care minorul este titular al unui pașaport simplu, acesta poate fi anulat la solicitarea părintelui, concomitent cu efectuarea men-țiunii privind includerea în pașaportul acestuia. În situația în care se solicită eliberarea unui pașaport pentru un minor sau, după caz, includerea minorului în pașaportul unui părinte și nu există, dacă legea o cere, acordul celuilalt părinte, autoritățile competente vor elibera pașaportul sau, după caz, vor include minorul în pașaportul pă-rintelui solicitant, dacă se face dovada, cu documente corespunzătoare, că minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale ori cazuri medicale", se specifică în Legea 248, care privește regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. 

În cazul în care părinții sunt divor-țați, aceștia trebuie să prezinte o hotărâre judecătorească prin care se specifică cine a obținut custodia copilului. 

Taguri

Comentează știrea

zoro
3 iulie 2015
informatie incompleta

Mai spuneți și de taxă consulară de 240 de lei, care împreună cu cea de 24 se achita doar la Cec, spuneți ca certificatele de naștere și căsătorie nu trebuie să fie plastifiate altfel nu se accepta și trebuie depuse pentru anulare la Casă Căsătoriilor și scoase altele, iar buletinele să fie valabile de asemenea. Abia acum e complet dosarul pt pașaport. Cu plăcere !

Carmen
3 iulie 2015
Castigati imediat, din prima luna

Castigati imediat, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie urgent de persoane care sa colaboreze cu noi, pentru o activitate usoara, part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferim si cerem cea mai mare seriozitate! Oferta valabila pentru capitala si provincie. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei