Luptătorul constănţean Răzvan Arnăutu, calificat la JO de la Paris. Ruşii şi belaruşii - out!

de Sorin MIHALACHE Marţi, 25 Iunie 2024 4696
Luptătorul constănţean Răzvan Arnăutu (categoria 60 de kilograme, greco-romane) s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 în urma unei decizii a Comitetului Internaţional Olimpic, care a declarat neeligibili mai mulţi luptători care reprezintă Rusia şi Belarus.
„Am avut şedinţă de Birou Executiv în cadrul UWW şi, în urma discuţiilor, s-a aprobat lista cu ultimii sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar la categoria 60 de kilograme, s-a calificat Răzvan Arnăut!
Este o veste extraordinară pentru noi, numărul de luptători români calificaţi pentru Paris creşte la cinci, exact cât am avut şi la Tokyo 2020. Dacă reuşea şi Alexandra Anghel să prindă biletul, care a fost foarte aproape de calificare, acum cu Arnăut aveam şase calificaţi, exact obiectivul pe care mi-l propusesem eu pentru Paris.
Însă e bine şi aşa, cu Răzvan Arnăut ne-au crescut şansele la o medalie”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Lupte (FRL), Răzvan Pîrcălabu, membru în Biroul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Lupte (UWW).
Răzvan Arnăutu este legitimat la Clubul Sportiv Farul Constanţa, unde se pregăteşte sub comanda antrenorului Grigore Gheorghe.
Motivul pentru care aceşti ultimi luptători s-au calificat şa JO 2024 este legat de problemele politice.
„Comitetul Internaţional Olimpic a trimis la UWW o listă de opt sportivi calificaţi, dar care nu sunt eligibili pentru Jocurile Olimpice de la Paris din motive politice şi militare. Este vorba despre ruşi şi belaruşi, aşa că a trebuit să luăm în calcul înlocuirea acestora.
Au fost mai multe discuţii în Biroul Executiv privind criteriile de înlocuire a celor calificaţi. O parte din membri doreau să se califice în urma clasării de la Campionatele Mondiale, iar altă parte, printre care m-am numărat şi eu, am susţinut că este corect să primească dreptul de participare la Paris sportivul aflat imediat sub linie în concursul în care rusul sau belarusul respectiv s-a calificat. La categoria 60 kilograme, sportivul rus în cauză se calificase la Istanbul, unde Arnăut a fost următorul pe listă”, a explicat Pîrcălabu.
Culoar bun la JO pariziene şi pentru campioana din Mangalia Andreea Beatrice Ana, la categoria 53 kg, acolo unde CIO a considerat că una dintre favorite la medalii, Vanesa Kolodinskaia (Belarus), nu este eligibilă pentru participare.
„În urma decizie luate la nivelul UWW, s-a uşurat traseul la Paris al Andreei Ana, în sensul în care printre cei opt sportivi neeligibili se află şi sportiva din Belarus care o eliminase în optimi la Tokyo, Vanesa Kolodinskaia. Belarusa e medaliată olimpică, mondială şi europeană, dar acum nu va putea participa”, a mai spus Pîrcălabu.
În concursul olimpic de lupte de la Paris 2024, România va fi reprezentată de cinci sportivi: Andreea Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (lupte libere, cat. 62 kg), Cătălina Axente (lupte libere, cat. 76 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg) şi Răzvan Arnăut (lupte greco-romane, cat. 60 kg). 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sport

Ultima oră

Titlurile zilei