100 de ani de la nașterea marelui scriitor Marin Preda

240
100 de ani de la nașterea marelui scriitor Marin Preda - marin-1659709982.webp

Articole de la același autor

Astăzi, 5 august 2022, se împlinesc 100 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori postbelici, care ocupă un important loc între marii prozatori români: Marin Preda, potrivit Antena3.ro


"Prin opera sa remarcabilă, care și-a pus amprenta asupra multor generații, rămâne unul dintre modelele culturale ale societății românești, o personalitate vastă, complexă și completă. Un clasic al literaturii române, scriitorul născut la Siliștea Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani, continuă să stârnească interesul cititorilor de toate vârstele. Romanele sale se vindeau, înainte de 1989, cu o rapiditate pe care în zilele noastre ne este greu să ne-o imaginăm, uneori „pe sub mână” chiar, și continuă să fie reeditate în tiraje impresionante. Centenarul Marin Preda reprezintă un motiv de mândrie pentru toți românii, un moment în care să ne arătăm recunoștința, să-i recitim opera sau să revedem ecranizarea romanelor sale", a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Marin Preda a debutat în aprilie 1942, pe când avea doar 20 de ani, cu schița „Pârlitu”, în ziarul „Timpul”, urmată de alte schițe și povestiri, precum „Strigoaica”, „Salcâmul”, „Calul”, „Noaptea”, „La câmp”. Activitatea profesională și-a început-o ocupând posturi de corector la ziarele „Timpul” și „România liberă”, de secretar de redacție la „Evenimentul Zilei”, pentru ca mai apoi să devină redactor la revista „Viața românească”.

În 1948, îi apare „Întâlnirea din pământuri”, după care a publicat „Moromeții” (1955), „Risipitorii” (1962), „Intrusul” (1968) pentru care a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București, în același an apărând și drama în trei acte „Martin Bormann”. „Delirul”, un volum controversat care i-a atras numeroase critici în epocă, a văzut lumina tiparului în 1975, urmând apoi „Imposibila întoarcere” (eseuri) care i-a adus Premiul Asociației Scriitorilor din București, „Marele singuratic”, pe cel pentru proză al Uniunii Scriitorilor, iar „Viața ca o pradă”, Premiul pentru publicistică al aceleiași instituții. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3835 secunde