11 state membre UE se unesc pentru a promova energia nucleară

113
11 state membre UE se unesc pentru a promova energia nucleară - fond-state-ue-1677678756.jpg

Articole de la același autor

11 state membre UE, în frunte cu Franţa, şi-au reafirmat, ieri, voinţa de a consolida cooperarea europeană în domeniul energiei nucleare pentru a dezvolta noi proiecte, insistând asupra rolului energiei atomice în decarbonizarea economiei, informează AFP.

„Energia nucleară este unul dintre numeroasele instrumente care permit atingerea obiectivelor noastre climatice, să producem electricitate şi să garantăm securitatea aprovizionării”, afirmă cele 11 state într-o declaraţie comună semnată cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Energiei, organizată la Stockholm.

Cele 11 ţări (Franţa, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Finlanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria) s-au declarat de acord să îşi unească forţele pentru a susţine noi proiecte nucleare, bazate în special pe tehnologiile inovatoare precum şi exploatarea centralelor existente.

Textul acordului prevede proiecte comune de pregătire, posibilităţi de cooperare ştiinţifică extinsă şi introducerea coordonată a celor mai bune practici în materie de securitate.

Înainte de reuniunea de marţi, ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, şi-a anunţat obiectivul de a crea o alianţă în domeniul energiei nucleare şi a trimite un semnal puternic diferiţilor negociatori europeni.

Parisul vrea să recurgă în special la energia atomică pentru a-şi atinge obiectivele climatice, însă această idee se loveşte de opoziţia fermă a mai multor state precum Germania şi Spania.

În cadrul reformei pieţei europene de electricitate, Franţa preconizează de asemenea contracte pe termen lung cu preţuri garantate, inclusiv în beneficiul producţiei de electricitate în centralele nucleare, lucru refuzat de Berlin.

„Energia nucleară reprezintă 25% din producţia europeană de electricitate, emite mai puţin carbon decât energia eoliană şi fotovoltaică”, a insistat Agnes Pannier-Runacher, potrivit căreia energia nucleară reprezintă un instrument complementar al energiilor regenerabile pentru a atinge neutralitatea emisiilor de cabon vizată de UE pentru anul 2050. „Trebuie să ne unim forţele pentru a inova şi a dezvolta noi instalaţii”, a pledat ministrul francez.

„SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, China, India şi chiar şi Japonia au în vedere energia nucleară ca un mijloc important pentru a-şi decarboniza economiile lor. Ar trebui să fim pe picior de egalitate cu ele”, a subliniat Agnes Pannier-Runacher.

Autorităţile de la Varşovia şi Praga au salutat încă de luni acest proiect de alianţă, chiar dacă acest termen nu a fost inclus în declaraţia finală semnată marţi.

„Energiile regenerabile se pot dovedi instabile. Avem nevoie de o energie stabilă şi durabilă, cu emisii reduse de carbon: nu cunoaştem decât o singură astfel de energie, cea nucleară”, a observat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5438 secunde