12 milioane de euro pentru funeraliile fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe

87
12 milioane de euro pentru funeraliile fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe - ab-1662534831.jpg

Articole de la același autor

Japonia a alocat în total circa 1,6 miliarde de yeni (12 milioane de euro) pentru funeraliile naţionale ale fostului premier Shinzo Abe (67 ani), asasinat în luna iulie, de un fost ofiţer cu o armă artizanală, în timpul unui discurs de campanie în oraşul Nara pe 8 iulie, relatează dpa.

Guvernul premierului Fumio Kishida anunţase iniţial că va cheltui 249 de milioane de yeni din banii contribuabililor pentru funeraliile de stat propriu-zise, stabilite pentru 27 septembrie.

Secretarul şef al cabinetului nipon, Hirokazu Matsuno, a anunţat marţi că guvernul japonez a decis să aloce suplimentar 1,4 miliarde de yeni (aproximativ 10 milioane de euro) - 800 de milioane de yeni pentru acoperirea costurilor pentru securitate şi 600 de milioane de yeni pentru primirea demnitarilor străini şi gestionarea şederii lor în Japonia.

„Până în prezent au fost dificil de calculat costurile legate de securitate şi de primire, dar acum ştim că vor participa reprezentanţi ai aproximativ 190 de delegaţii, inclusiv 50 de şefi de stat, aşa că am putut face o estimare“, a explicat el.

Media locale apreciază că aceste costuri ridicate ale funeraliilor s-ar putea să nu fie agreate de japonezi.

Majoritatea alegătorilor nu sunt de părere că o astfel de onoare, neobişnuită în Japonia, ar trebui acordată cuiva ca Abe.



În timp ce defunctul premier ultraconservator este considerat în întreaga lume drept un om de stat merituos, în propria ţară Shinzo Abe suscita controverse pentru agenda sa naţionalistă şi implicarea în scandaluri de nepotism, notează dpa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5531 secunde