27 de ani de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă nucleară civilă

300
27 de ani de la Cernobîl, cea mai gravă catastrofă nucleară civilă - cernobil-1366993713.jpg
Ucraina a marcat, vineri, 27 de ani de la cea mai gravă catastrofă nucleară civilă, produsă la Cernobîl, unde asamblarea unui nou sarcofag pentru acoperirea reactorului distrus în 1986 urmează să se încheie în 2015. 

Încă de dimineață devreme, zeci de persoane au depus flori și lumânări aprinse la monumentul victimelor de la Cernobîl din Slavutici, oraș situat la aproximativ 50 de kilometri de centrală, unde locuiau numeroși angajați ai centralei.

La Kiev, rudele victimelor și oficialii ucraineni au participat la o ceremonie în fața unui memorial.

"Amintirea tragediei cere unitate și consolidarea eforturilor Guvernului și societății în vederea realizării proiectelor destinate creării unui mediu sigur la Cernobîl", a declarat președintele Viktor Ianukovici, într-un comunicat.

Ucraina a lansat, anul trecut, lucrările de asamblare a unui nou sarcofag destinat reducerii riscului de radioactivitate în zonă.

După explozia din 26 aprilie 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei situate la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, reactorul a fost acoperit în grabă cu un sarcofag din beton care în prezent este fisurat.

"Viitorul este o nouă izolare, este ceea ce așteptăm de mai mulți ani", le-a declarat jurnaliștilor directorul tehnic adjunct al operațiunilor de securitate de la centrala din Cernobîl, în cadrul unei vizite efectuate la începutul săptămânii.

O nouă structură de peste 20.000 de tone amenajată de Novarka, întreprindere comună a grupurilor franceze Vinci și Bouygues, urmează să se încheie în 2015. Ea va conține echipamente de înaltă tehnologie pentru a efectua în deplină siguranță operațiunile de decontaminare în interiorul reactorului avariat. Costul total al operațiunilor este estimat la 1,5 miliarde de euro.

Explozia nucleară a contaminat o bună parte din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia și Belarus, care atunci erau republici ale URSS.

Mii de persoane au fost trimise la fața locului fără protecție pentru a stinge incendiul și a izola reactorul avariat.

Comitetul științific al Națiunilor Unite privind efectele radiațiilor nu recunoaște decât moartea a 31 de operatori și pompieri în legătură directă cu catastrofa, în timp ce organizația neguvernamentală Greenpeace vorbește de cel puțin 100.000 de decese care pot fi imputate contaminării radioactive.

Ultimul dintre cele patru reactoare de la Cernobîl a fost oprit în 2000.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 08 Ianuarie 2013
Stire din Economie : 2012 a fost anul catastrofelor navale
Pagina a fost generata in 0.3713 secunde