50.000 de oameni la înmormântarea avocatului prokurd asasinat în Turcia

147
1
50.000 de oameni la înmormântarea avocatului prokurd asasinat în Turcia - tahirelci-1448824580.jpg

Articole recomandate

Aproximativ 50.000 de persoane au asistat duminică la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, la funeraliile celebrului avocat kurd Tahir Elci, ucis sâmbătă într-un schimb de focuri între poliție și persoane înarmate neidentificate, relatează AFP, citată de Agerpres.


Numeroși colegi ai victimei purtând robă, între care președintele consiliului național al barourilor din Turcia Metin Feyzioglu, au purtat sicriul cu trupul neînsuflețit și acoperit cu drapelul kurd având culorile roșu, galben și verde, în mijlocul unei mulțimi care purta o imensă pancartă neagră pe care se afla înscris: 'Nu te vom uita'.

Apărător renumit al cauzei kurde și al drepturilor omului Tahir Elci a fost ucis sâmbătă la Diyarbakir după ce tocmai încheiase o conferință de presă. Tahir Elci, figură moderată a cauzei kurde, a fost ucis sâmbătă în orașul său Diyarbakir într-un schimb de focuri care alimentează tensiunile din sud-estul Turciei dintre rebelii kurzi și forțele de securitate.

Șeful baroului avocaților din oraș, Tahir Elci, de 49 de ani, a fost împușcat mortal după ce a încheiat un dialog cu presa în cartierul Sur, teatru al înfruntărilor între poliție și tineri apropiați de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mii de oameni au ieșit pe străzi în Diyarbakir sau la Istanbul, vineri, după asasinat, unde au avut loc și ciocniri cu forțele de ordine.

Partidul prokurd HDP, ținta unor atacuri în ultima vreme, a condamnat ceea ce a numit "un asasinat planificat" și a cerut un protest la Istanbul.

Prim-ministrul Ahmet Davutoglu a refuzat să privilegieze o ipoteză. "Este posibil ca dl Elci să fi fost ținta unui asasinat (...) Dacă a fost așa, se va face lumină și toți vinovații vor fi identificați", a promis el în fața presei.

"Cea de a doua posibilitate este ca el să fi fost prins în schimbul de focuri, după ce teroriștii i-au atacat pe polițiști", a adăugat șeful guvernului.

Ambasada SUA s-a declarat "șocată" de moartea "curajosului susținător al drepturilor omului".


Comentează știrea

ruslan
29 noiembrie 2015

Cum poti castiga bani! Exceptional! Incepe si tu imediat si GRATUIT un curs online care te invata rapid cum poti castiga bani folosind internetul! Lectiile sunt extrem de interesante si te invata GRATUIT cum poti castiga bani! Pentru a primi acest curs, trimite un mesaj la adresa de email: [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9082 secunde