55 de ani de la tragedia Apollo 1, în care au murit trei astronauți ai NASA

254
55 de ani de la tragedia Apollo 1, în care au murit trei astronauți ai NASA - nasa-1643307647.jpg

Articole de la același autor

Apollo a fost un proiect revoluţionar dezvoltat de Agenţia Spaţială Americană (U.S. National Aeronautics and Space Administration - NASA) în anii 1960 şi 1970, graţie căruia oamenii au reuşit pentru prima dată să ajungă pe Lună. Prima misiune Apollo a fost însă marcată de o tragedie, după ce un incendiu izbucnit la bord, în timpul testelor, a ucis echipajul.

În mai 1961, preşedintele John F. Kennedy a angajat Statele Unite într-un program ce avea ca scop transportarea unor echipaje de astronauţi pe Lună până în 1970.

Misiunile fără astronauţi realizate pentru a testa sistemul Apollo şi racheta Saturn au început în februarie 1966. Primul zbor Apollo cu astronauţi la bord a fost întârziat de un accident tragic - un incendiu care a izbucnit la bordul vehiculului spaţial Apollo 1, în timpul unei repetiţii la sol, pe 27 ianuarie 1967, în urma căruia astronauţii Virgil Grissom, Edward White şi Roger Chaffee au murit.

Deși sursa incendiului nu a fost identificată clar niciodată, moartea astronauților a fost atribuită unei game largi de greșeli de proiectare din primul modul de comandă al programului Apollo. Printre acestea, s-a numărat utilizarea unei atmosfere presurizate cu 100% oxigen, erori de cablare și conectare, materiale inflamabile în cabină, o trapă cu deschidere spre interior care nu se deschidea în asemenea situații de urgență și costumele purtate de astronauți.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4294 secunde