75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz: Expoziție fotografică la sediul ONU

96
75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz: Expoziție fotografică la sediul ONU - ddd-1579695732.jpg

Articole recomandate

O expoziție fotografică deschisă începând de marți, la sediul Națiunilor Unite, marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare nazist de la Auschwitz, transmite EFE, conform Agerpres. La ceremonia inaugurală a expoziției, organizată de reprezentanțele Israelului și Rusiei, au participat mai mulți supraviețuitori ai lagărului de concentrare, situat în sudul Poloniei.

"A ne înțelege istoria ne conectează cu valorile umane esențiale ale adevărului, respectului, justiției și compasiunii. Când aceste valori sunt atacate din toate părțile, trebuie să le reafirmăm cu mai multă forță ca oricând", a susținut, la evenimentul de deschidere, secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Acesta a amintit că eliberarea Auschwitzului a pus capăt Holocaustului și a însemnat, în același timp, începutul unui mare efort de a ne asigura că acest tip de crime nu se va repeta. "Chiar și după Holocaust, când rezultatele sale catastrofale nu pot fi mai evidente, antisemitismul continuă. Uneori ia forme noi și se răspândește prin noi tehnici, dar este aceeași ură veche. Niciodată nu putem să lăsăm garda jos", a subliniat el.

În acest sens, liderul Națiunilor Unite a avertizat asupra creșterii antisemitismului care s-a observat în ultimii ani în Europa și în SUA, încadrându-se în "periculoasa creștere a xenofobiei, homofobiei, discriminării și urii de orice tip". "Chiar și nazismul însuși amenință să reapară, uneori deschis, alteori deghizat", a arătat Guterres.

Pe 27 ianuarie se împlinesc 75 de ani de la eliberarea de către armata sovietică a cunoscutului lagăr de concentrare. În această zi, Polonia va organiza la Auschwitz un eveniment de comemorare, unde se așteaptă participarea a circa 200 de supraviețuitori, precum și a unor delegații din întreaga lume. ONU, la rândul său, va marca anul acesta 75 de ani de la crearea sa, care a avut loc la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3713 secunde