A murit ultimul mareșal sovietic, implicat în puciul împotriva lui Gorbaciov

292
A murit ultimul mareșal sovietic, implicat în puciul împotriva lui Gorbaciov - amurit-1582672072.jpg

Articole recomandate

Ultimul mareșal al Uniunii Sovietice, Dmitri Iazov, implicat în puciul împotriva lui Mihail Gorbaciov și în represiunea mișcării de independență în Lituania în 1991, a decedat, ieri, la vârsta de 95 de ani, potrivit agențiilor de presă ruse, citate de AFP. 


"La 25 februarie, mareșalul URSS Dmitri Timofeevici Iazov a decedat la Moscova, după o boală îndelungată", au indicat agențiile, citând un comunicat al Ministerului rus al Apărării. 


Ministru al apărării al URSS între 1987 și 1991, el a participat la puciul eșuat împotriva ultimului conducător sovietic Mihail Gorbaciov în 1991, la un an după ce i-a fost atribuit gradul de mareșal. A fost o tentativă de lovitură de stat a comuniștilor conservatori care se opuneau reformelor lui Gorbaciov în Uniunea Sovietică. 


Puciștii au susținut atunci că Gorbaciov este incapabil să-și asume funcțiile din motive de sănătate. Ei au proclamat starea de urgență pentru șase luni, restabilirea cenzurii și aduseseră tancuri la Moscova. 


Lovitura de stat a eșuat, iar puciștii au fost arestați trei zile mai târziu, însă aceste evenimente au pecetluit soarta Uniunii Sovietice, slăbită de mișcările de independență din republici și, într-un final, aceasta s-a destrămat în decembrie 1991. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5044 secunde